Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Καλύμνου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Οι κυβερνήτες  και οι πλοιοκτήτες όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου, τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας.

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Λιμενικού Σώματος.

Οι κυβερνήτες  και οι πλοιοκτήτες όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου, τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας.

Η Κάλυμνος τιμά τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Κυριακή 5.12.2021, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.

Την επομένη, Δευτέρα 6.12.2021, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, και ακολούθησε η λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Αγίας Εικόνας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Καλύμνου και προστάτη των σφουγγαράδων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της τελετής στον Ιερό Ναό, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία κατά της παραλιακής λεωφόρου της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος, ο Μητροπολίτης και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία έφεραν στους ώμους τους, στηριγμένη σε ειδική βάση, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ακολουθούσε πλήθος πιστών.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς.

Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των σπογγαλιέων, σπογγεμπόρων, ναυτικών και των εν θαλάσση τελειωθέντων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το Δημαρχείο, η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας.

Την εικόνα του Αγίου Νικολάου μετέφεραν στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου και την πλαισίωναν σπουδαστές της ΑΕΝ και άγημα ανδρών από το 5/42 ΣΕ.

Της πομπής προηγούνταν Αντιπροσωπείες από Σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής μετά των σημαιών, στη συνέχεια η Δημοτική Φιλαρμονική, μικρά παιδιά ενδεδυμένα με τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας σφουγγάρια, πρόσκοποι ,και ακολουθούσε ο Μητροπολίτης πλαισιωμένος από τον Κλήρο του νησιού, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι σφύριζαν αδιάκοπα.

Το φωτορεπορτάζ είναι του Μάμα Χαραμαντά για λογαριασμό του «Kalymnos news».

TOP NEWS