Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Το εσπέρας της εορτής, 05 Δεκεμβρίου ε.έ., ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος

Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, εορτάσθη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Το εσπέρας της εορτής, 05 Δεκεμβρίου ε.έ., ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ενώ μεταξύ του εκκλησιάσματος παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος και του Πολιτιστικού Συλλόγου ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και το διακριτικό τους λάβαρο ανά χείρας, ενώ τους ύμνους της πανηγύρεως απέδωσαν μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως μας, «ο Απόστολος Παύλος», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Φερεντίνου, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Καθ´ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι με υποδειγματική τάξη, τηρώντας επ´ ακριβώς όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας, προσήλθαν με ευλάβεια μεγάλη, για να τιμήσουν την μνήμη του λαοφιλή και πολυαγαπημένου προστάτου της κωμοπόλεως των Λαγυνών Αγίου Νικολάου, προσκυνώντας την Θαυματουργό Εικόνα του και το Σεπτό Λείψανό του.

Την διακονία του εσπερινού Θείου Λόγου υπούργησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., και Ιεροκήρυκας της καθ΄ημας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Νικολάου υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν ήταν μόνο για τότε, αλλά είναι και για το τώρα. Είναι για την ζωή της Εκκλησίας μας, πάντοτε παρών με τους απλούς, πάντοτε παρών με τους ταπεινούς, πάντοτε παρών με τους φτωχούς».

Εν συνεχεία του λόγου του και αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αρετών  του μέσα από το τροπάριο του Αγίου επεσήμανε ότι «ως «Κανόνας Πίστεως», ζει στην μνήμη της Εκκλησίας, διότι εκπλήρωσε το Ευαγγέλιο, τηρώντας με την ζωή του τα προστάγματα του Ιησού, ως «Εικόνα πραότητας» εκπληρώνει πλήρως το ότι αυτοί που μακαρίζονται είναι οι πραείς και τέλος ως «Διδάσκαλος Εγκράτειας» διότι και ο ίδιος ήταν ασκητής και βιαστής της Βασιλείας των Ουρανών.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ως ταπεινός κάτοχος των υψηλών της αγιότητος χαρισμάτων προβάλλεται ως πρότυπο μέσα στην Εκκλησία, ως φτωχός μεν στα υλικά αλλά πλούσιος στα πνευματικά πλούτη του Αγίου πνεύματος».

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβαμιωτατος Ποιμενάρχης μας, συνεχάρη τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Παύλο Καντίνα για το πολύπλευρο έργο που επιτελεί στην περιοχή, ενώ ευχαρίστησε τους ενορίτες του Αγίου Νικολάου και τα παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν καθώς επίσης και για τα ωραία λόγια με τα οποία τον καλωσόρισαν στα Λαγυνά, προσφέροντας τον μία ανθοδέσμη και ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να τον θεωρούν ως δικό τους άνθρωπο και ως μέλος της οικογένειας τους, πάντοτε παρόν και πάντοτε δίπλα τους για οτιδήποτε πρόβλημα ή ανάγκη προκύψει στον καθένα».

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  και εν συνέχεια της συντόμου Λιτανεύσεως, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Κηρύσσων τον θείο λόγο, προ της Απολύσεως, αναφέρθηκε αρχικά στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, σημειώνοντας την απλότητα του Βίου και την πραότητα του χαρακτήρα του που αποτελεί έως και σήμερα πρότυπο Ποιμένος και Ιεράρχου, υπογραμμίζοντας το πλαίσιο της αληθινής αγάπης που είχε προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο, μέσο της οποίας κατάφερε να αποτελεί έναν φωτεινό φάρο για τον κάθε Χριστιανό, ενώ καταλήγοντας και παίρνοντας αφορμή από το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας,  απεύθυνε θερμή παράκληση προς όλους να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και να προσέχουν τον εαυτό τους, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν έχουμε ως Έθνος την πολυτέλεια να θρηνούμε τόσα πολλά θύματα καθημερινώς εξαιτίας της πανδημίας».

Εφέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατά το έθος μεγάλη Ιερά Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως, αλλά περιορίστηκε πέριξ του Ναού καταλήγοντας στον παλαιό ιστορικό  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών (19ος αιώνας) όπου και πραγματοποιηθεί  η καθιερωμένη Αρτοκλασία, η Απόλυσις και διανομή του Αντιδώρου.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του Μνήματος του Αρχιμ. Κυπριανού Γλαρούδη (+ 04-03-2015), Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  με τον οποίο συνδεόταν με ειλικρινή φιλία από την κοινή τους θητεία στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Αγίου Νικολάου – Λαγυνά 06-12-2021

TOP NEWS