Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κάλυμνο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, θαλασσάρχη και προστάτη των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος.

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Δευτέρα 5.12.2022, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.

Την Τρίτη 6.12.2022, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία στην παραλιακή λεωφόρο της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών από Σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαιδευσης με τις σημαίες τους, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος, ο Μητροπολίτης και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία μετέφεραν στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου και την πλαισίωναν σπουδαστές της ΑΕΝ και άγημα ανδρών από το 5/42 ΣΕ, ενώ ακολουθούσε πλήθος πιστών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι σφύριζαν αδιάκοπα.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Νίκος Μαμάκας «Αλήθεια FM» , “Kalymnos news”

TOP NEWS