Η εορτή του Ευαγγελιστού Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών

  • Δόγμα

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το Ναό των Θηβών το εσπέρας της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, όπου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συγχοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Θηβών κ. Γεωργίου πλαισιούμενων από ιερείς της περιοχής.

Η μνήμη του Ιδρυτή της Βοιωτικής Εκκλησίας Ευαγγελιστή Λουκά τιμήθηκε σε όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια την 18η Οκτωβρίου 2023 με επίκεντρο τη Θήβα, όπου έζησε ο Ευαγγελιστής, και τον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, όπου ο τάφος Του.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το Ναό των Θηβών το εσπέρας της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, όπου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συγχοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Θηβών κ. Γεωργίου πλαισιούμενων από ιερείς της περιοχής.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος καλωσόρισε τον αδελφό Αρχιερέα, ο οποίος, όπως είπε, προέρχεται από τα σπλάχνα της Βοιωτικής Εκκλησίας και διηκόνησε στην Τοπική μας Εκκλησία και στην πόλη και περιοχή των Θηβών και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών του Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου.

Στο τέλος, ο Εφημέριος του Ναού π. Σπυρίδων Βασιλάκος πρόσφερε στο Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο ένα επιγονάτιο με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Εφημέριο, τους επιτρόπους και όλους τους πιστούς για την αγάπη τους, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Άγιο Λουκά που τον αξίωσε να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Του την ημέρα της μνήμης Του και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά Ορχομενού. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην τιμή που έχουμε ο Άγιος Λουκάς να είναι Έλληνας από τη Συρία της Αντιόχειας, να μας παραδώσει το Γ΄ Ευαγγέλιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ευαγγέλιο χαράς και αναφέρεται στην ευσπλαχνία και το έλεος του Θεού δείχνοντάς μας ότι η αγάπη του Θεού γίνεται πραγματικότητα για τον καθένα μας, ενώ μας παρέδωσε και το βιβλίο “Πράξεις των Αποστόλων” σε άριστα ελληνικά, που αναφέρεται στο έργο των Αποστόλων και τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ήταν και έγκριτος ιατρός, προσφέροντας τη βοήθειά του στους συνανθρώπους του. Ευχήθηκε ο Ευαγγελιστής Λουκάς που αγωνίστηκε να διαδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου στον κόσμο, να πρεσβεύει για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και επίσης, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και αληθινά.

TOP NEWS