Η επέτειος της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου

  • Dogma
Διδυμοτείχου

Με λαμπρότητα και αισθήματα εθνικής ανάτασης εορτάστηκε η 96η επέτειος της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου και Κεντρικού Έβρου και της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, την Κυριακή των Μυροφόρων, 15 του μηνός Μαΐου ε.ε.

Επίκεντρο του εορτασμού η πόλη του Διδυμοτείχου, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, της μαθητιώσης νεολαίας, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.

IMG_9673 IMG_9687 IMG_9690
Ο Σεβασμιώτατος σε επίκαιρο μήνυμα του που ανεγνώσθη σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ετόνισε· « Η Ρωμιοσύνη είναι πάντα εδώ και έχει πάλι ανάγκη για ήρωες. Ήρωες, όμως, άλλου είδους κι άλλης συμπεριφοράς. Αν, κατά το παρελθόν, αναζήτησε τον απροσκύνητο αγωνιστή στις πλαγιές του Μωριά και της Πίνδου ενάντια στον εισβολέα, σήμερα, αναζητεί τον ακλόνητο μαχητή, ενάντια στην ασυνέπεια, τον ατομισμό, στις εύκολες λύσεις και τα κούφια λόγια. Όσο είχε κάποτε ανάγκη τα μπαρουτοκαπνισμένα μπαϊράκια τόσο έχει σήμερα ανάγκη το φιλότιμο και την προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς. Η σημερινή επέτειος μας καλεί για μια ηρωική έξοδο. Έξοδο προς τον πλησίον, τον συμπατριώτη, τον συνάνθρωπο. Οι δυσκολίες, εκτός από τον πόνο που προκαλούν, μας προσφέρουν και μια ευκαιρία συνάντησης με την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, ως νοημάτων ζωής, μια ευκαιρία συνάντησης με το βαθύτερο εαυτό μας, τους πόθους μας και τα όνειρά μας για μια Πατρίδα, που θα λάμπει «ως Φάρος… όπως παλιά… όπως πάντα».

IMG_9694 IMG_9697 IMG_9708 IMG_9711 IMG_9712-1024x682
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος προέστη της καθιερωμένης Δοξολογίας, κατά την οποία τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παναγιώτης Αλεξανδράκης και ακολούθησε Τρισάγιο στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

IMG_9720 IMG_9722
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γεώργιος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και άλλοι επίσημοι.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ