Η επέτειος της Γενοκτονίας των ποντίων στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
Γενοκτονίας

Την Δ΄ Κυριακή από του Πάσχα, 22 Μαΐου 2016, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, μνεία ποιεί της του Παραλύτου Θεραπεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επιμνημοσύνου Δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης Όσσης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, ο Πανοσ. Αρχιμ. και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, π. Σιλουανός Παραβάντσος, ο οποίος και μίλησε περί του θαύματος που έκανε ο Κύριος εις τον παραλυτικό, τονίζοντας ότι πως ο Θεός όπως πήγε και βρήκε τον άνθρωπο αυτόν και τον θεράπευσε, έτσι θα βρει και τον καθένα από εμάς για να θεραπεύσει την παραλελυμένη και αμαρτωλή ψυχή μας όπου και αν είμαστε, όπως και αν είμαστε. Δεν θα ψάξουμε να βρούμε τον Θεό, Εκείνος θα έλθει να μας βρει, αρκεί να το ποθήσουμε αληθινά, να το ζητήσουμε με μετάνοια και ταπείνωση, όπως ο ληστής που ενώ ήταν στον Σταυρό με τον Κύριο, είχε μέσα του την χαρά της θεραπείας, τον Παράδεισο. Αυτόν τον Παράδεισο, αυτή την ανεκλάλητη χαρά της θεραπείας και λυτρώσεως από τα πάθη και την αμαρτία, μπορεί και θέλει ο Θεός να μας χαρίσει από αυτήν την ζωή και αφού αναχωρήσουμε από τον κόσμο αυτό, να μας χαρίσει το πλήρωμα και την τελειότητα των αιωνίων Του αγαθών. Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μετά το πέρας της Επιμνημοσύνου Δεήσεως υπέρ μακαρίας μνήμης και της αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών, της  δευτέρας μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, του Ποντίων αδελφών και πατέρων μας, η οποία και αριθμεί 353000 θύματα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη προσλαλιά του υπογράμμισε ότι αυτήν την στιγμή στον νου του καθενός, βρίσκονται όλες εκείνες οι τραγικές στιγμές της περιόδου εκείνης (1916-1923).

Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας

Είναι πολλή σημαντικό να συνειδητοποιούμε όλοι μας την αξία που έχει η ιστορική μνήμη στην ζωή του καθενός, και αυτό γιατί το Γένος μας πέρασε από πολλές δυσκολίες  μέχρι να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Η τραγωδία της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να αποδίδεται εξωτερικά μόνο σε ένα παράγοντα, αλλά είναι γνωστό ιστορικά ο ρόλος που διαδραμάτισαν στο σύνολο τους οι ξένες δυνάμεις. Το Γένος μας για να σταθεί όρθιο σήμερα, χρειάζεται την δύναμη του Αναστάντος Κυρίου. Ο Κύριος στέκεται συνεχώς δίπλα μας, αρκεί εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτή Του την παρουσία, αρκεί εμείς να μετανοήσουμε και να μην του γυρίσουμε την πλάτη, κάτι που δυστυχώς το συνηθίζουμε μέσα από το πρόσωπο του αδελφού μας που υποφέρει και πονάει. Σήμερα η Πατρίδα αλλά και το Γένος μας «άνθρωπο ουκ έχει». Όλοι μας φθονούν και μας κοιτάζουν με κακία. Όλα τα που δεινά που περάσαμε στο διάβα των αιώνων, είναι γεγονότα που πρέπει να μας αφυπνίσουν γιατί οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και δεν θα πρέπει να μας βρουν παράλυτους πνευματικά.

Γενοκτονίας Γενοκτονίας Γενοκτονίας

Πρέπει να ανορθωθούμε. Ο Κύριος μας ρωτάει όλους αν θέλουμε να γίνουμε υγιείς. Αν θέλουμε αληθινά τότε θα πρέπει να αφήσουμε τις όποιες προφάσεις και τους όποιους λογισμούς και να δεχθούμε την Ευλογία της Πίστεως στην ζωή μας, αλλάζοντας τρόπο ζωής και παύοντας από αυτήν οριστικά την αμαρτία και κάθε τι που σκοτίζει τον νου και παραλύει τις πνευματικές μας δυνάμεις. Θα πρέπει να σηκώσουμε τα παιδιά μας, που δυστυχώς τα βλέπουμε δέσμια των συγχρόνων μεθόδων που χρησιμοποιεί ο διάβολος για να παραλύσει τον άνθρωπο, όρθια. Έχει χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία και ελευθερία και έχει επικρατήσει ο συσχηματισμός και η ταύτιση με απρόσωπες συσκευές, οι οποίες και είναι τα μέσα των «συγχρόνων εγκλημάτων», παύοντας τον νου και την σκέψη από τους σωστούς και αγαθούς οραματισμούς του ανθρώπου. Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, σήμερα όλο εμείς έχουμε ένας χρέος προς όλους εκείνους τους αδελφούς μας, που θυσιάστηκαν άδικα, και αυτό είναι το ότι πρέπει να αφυπνιστούμε πνευματικά. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας Ελληνικό, Ορθόδοξο και αδούλωτο παραμένοντας Πιστοί σε αυτά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας και που καλούμεθα εμείς να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.
Γενοκτονίας Γενοκτονίας

TOP NEWS