Η γιορτή της μητέρας και η 6η επετειακή Εκδήλωση της Ι. Μ. Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Εορτή της Υπαπαντής, ως την Εορτή της Μητέρας για την Ορθόδοξη Εκκλησία υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων:

«Σήμερα είναι η εορτή της Υπαπαντής, η εορτή της συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό, της πρώτης συνάντησης αλλά και της προσδοκώμενης,   διότι όλη μας η ζωή είναι ένας πόθος Υπαπαντής, όλη μας η ζωή είναι ένας πόθος συνάντησης, ένας πόθος συνάντησης με τα πρόσωπα που αγαπούμε, ένας πόθος συνάντησης με τα πρόσωπα που λαχταρούμε, ένας πόθος συνάντησης με τα πρόσωπα που χάσαμε και έφυγαν από τη ζωή,  αλλά πάνω από όλα, είναι ένας πόθος συνάντησης με τον Χριστό,  με την Παναγία, με τους Αγίους,  με την αιωνιότητα.

Σήμερα είναι και η γιορτή της μητέρας, διότι η πρώτη εκδήλωση της μητρότητας,  η πρώτη δημόσια εκδήλωση της μητρότητας μετά τον τοκετό, η πρώτη δημόσια εκδήλωση εξωστρέφειας της μητέρας, είναι σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση, όπου παίρνει το παιδί της στην αγκαλιά της και πηγαίνει στην Εκκλησία για να εκκλησιαστεί, για να επιστρέψει δηλαδή μέσα στη ζωή της Εκκλησίας πρώτα η ίδια η μητέρα,  η οποία λόγω του τοκετού και της περιπέτειας της υγείας απουσίασε δικαιολογημένα. Και έρχεται και επιστρέφει πανηγυρικά με ένα παιδί στην αγκαλιά και έρχεται να φανερώσει τη μητρότητα της με πράξη αφιερώσεως και όχι ιδιοκτησίας,  γιατί η αληθινή μητρότητα δεν είναι να αισθάνεσαι ότι το παιδί σου ανήκει σαν να είναι ένα πράγμα, σαν να είναι ένα ιδιοκτησιακό αγαθό, αλλά είναι ένα δώρο που έδωσε ο Θεός, μία έκφραση της αγάπης του Θεού»

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Πόσο ανάγκη έχουμε στη ζωή μας να στηριχθούμε στην αγκαλιά του Θεού! Πόσο ανάγκη έχουμε στη ζωή μας να αφήσουμε τα παιδιά μας στην αγκαλιά του Θεού, να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας στην αγκαλιά του Θεού και όχι στα δικά μας σχέδια, ούτε στα δικά μας απωθημένα, ούτε στους δικούς μας ανεκπλήρωτους πόθους, ούτε σε αυτά που κουβαλάμε από το παρελθόν…».

Ολοκληρώνωντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Γιορτή της μάνας σήμερα και είναι μία ευκαιρία για όλους μας να πούμε ένα ευχαριστώ στον Θεό,  ένα μεγάλο ευχαριστώ, πρώτον που αξιώνει τους ανθρώπους,  μας αξιώνει με γινόμαστε γονείς. Για μία γυναίκα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή της, από το να γίνει μητέρα,  από το να γίνει ένας συνδημιουργός πλάι στον Δημιουργό,  αλλά δεν υπάρχει και μεγαλύτερη ευθύνη από αυτή την αποστολή και δεν υπάρχει μεγαλύτερο χρέος απέναντι στο Θεό.

Ήρθαμε σήμερα να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας,  είτε η μητέρα μας είναι στη ζωή, είτε είναι στον ουρανό.  Ακόμα κι αν είμαστε 90 ή  100 χρόνων, οφείλουμε να αφιερώσουμε την προσευχή μας,  την σκέψη μας, την ψαλμωδία μας, το είναι μας, την καρδιά μας με ευγνωμοσύνη στη μητέρα μας. Να τρέξουμε ακόμη και στο μνήμα της,  αν έχει φύγει για τον ουρανό, να της αφήσουμε ένα λουλούδι, να της ανάψουμε ένα κεράκι και να της πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά και αν είναι εν ζωή να τρέξουμε να της φιλήσουμε το χέρι, να υποκλιθούμε μπροστά της, να την ευχαριστήσουμε και να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας όπου και αν βρίσκεται, όπως και αν βρίσκεται, όποιες και αν είναι οι συνθήκες της ζωής.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλες εσάς τις μανούλες και  τις γιαγιάδες χρόνια πολλά ευλογημένα και όχι μόνο σαν πατέρας σας πνευματικός,  αλλά και σαν γιός σας, σας εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα, να χαίρεστε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας και να μη στεναχωριέστε,  να μην απογοητεύεστε, αν τα παιδιά περνάνε κάποιες δυσκολίες ή ακολουθούν κάποιο δικό τους δρόμο, ο οποίος μπορεί να μην σας εκφράζει και να μην είναι αυτός, τον οποίον είχατε ονειρευτεί. Να έχετε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.

Έχετε πολύ καλά παιδιά και η Λαμία έχει πάρα πολύ καλά παιδιά,  η Φθιώτιδα έχει πάρα πολύ καλά παιδιά».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της μητέρας, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεστίαση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, η οποία θα αποτελούσε τιμή στα πρόσωπα των εθελοντριών και διακονισσών του έργου της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πραγματοποιήθηκε όμως η 6η κατά σειρά προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση των διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως με θέμα: «Επώνυμες και ανώνυμες ηρωϊδες της Επαναστάσεως», για τις μάνες του 1821 και για τις μάνες του 2021, για τις οποίες ωμίλησε η κ. Αθανασία Φουρλιά – Νερολή, Φιλόλογος, η οποία μεταδόθηκε μέσω του επισήμου καναλιού της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube, μέσω το Ραδιοφωνικού Σταθμού (89,4 Fm), μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», τοπικών Μ.Μ.Ε. και μέσα από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο  του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία στεγάζεται στις Εγκαταστάσεις του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου στη Λαμία και την παρουσίασε ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Κεραντζής Φιλόλογος – Ιστορικός.

Την Εκδήλωση έκλεισε με πατρικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος μεταξύ των άλλων ετόνισε:

«Επιλέξαμε αυτή την ημέρα να την αφιερώσουμε στη μάνα, στη γυναίκα, στην αδερφή, στο πρόσωπο το Ιερό και Άγιο, το πρόσωπο που εκφράζει τη θηλυκότητά και εκφράζει την ομορφιά της γυναικείας ψυχής. Επιλέξαμε τούτη την ημέρα,  γιατί έχουμε την μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και για μας τους Χριστιανούς και εμάς τους Ορθόδοξους η γιορτή της Υπαπαντής, είναι η γιορτή της μάνας,  είναι η γιορτή της μητέρας.

Το καθετί σπουδαίο στη ζωή,  κάθε μεγάλος αγώνας κρύβει πίσω μία ευλογημένη  μάνα, μία ευλογημένη γιαγιά, μία ευλογημένη γυναικεία ψυχή που εμπνέει, στηρίζει , εμψυχώνει,  θυσιάζεται, δίνει τον εαυτό της.

Ήρθαμε σήμερα με αυτή την εκδήλωση να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ηρωίδες του 1821 και στις ηρωίδες του 2021 και ήρθαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες. Σε μία εποχή που οι γυναίκες βάλλονται, εξακολουθούν να κακοποιούνται, να βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό ,εκφοβισμό ,δυσκολίες, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Εκκλησία στηρίζει και ευλογεί τη γυναικεία ψυχή».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS