Η Ι.Μ Γλυφάδας τίμησε την Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

  • Dogma

Εκδήλωση με θέμα: «Αναπολώντας την όμορφη Σμύρνη του 1900», πραγματοποιήθηκε χθες στον ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα.

Dogma Newsdesk

Εκδήλωση με θέμα: «Αναπολώντας την όμορφη Σμύρνη του 1900», πραγματοποιήθηκε χθες στον ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Προξενίου Σμύρνης αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, η χοράρχης του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής κ. Βιβή Βουτσελά με συνοδεία χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων κ.α.

Την εισαγωγική ομιλία και τον γενικό συντονισμό της εκδηλώσεως είχε ο Πρωτοσύγκελος και Προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος τόνισε ότι «όλα αυτά γίνονται όχι για να μισήσουμε και να κινηθούμε απειλητικά και εχθρικά για κανέναν, αλλά για να αποκτήσουμε ιστορική μνήμη και αυτοσυνειδησία για το τι είχαμε, τι χάσαμε και πως δεν πρέπει να λησμονούμε».

Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά Σμυρναΐκα τραγούδια, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανήςμε συνοδεία χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.

Στη συνέχεια, ο Ιστορικός-Μελετητής και Σμυρναίος στην καταγωγή κ. Παναγιώτης Τσακίρης, έδωσε μια επιστημονική διάλεξη για τη Σμύρνη, την ιστορία της, την γεωγραφική της θέση, την μοναδική ομορφιά της, την πλούσια Εκκλησιαστική της ιστορία, την παιδεία, τον πολιτισμό της, την τυπογραφία της, την πλούσια οικονομία της.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο οικείος μηροπολίτης κ. Παύλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητρόπολης για την εκδήλωση αυτή .

TOP NEWS