Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊζντεριανής στη Ρόδο

  • Dogma
παναγίας

Στη Ρόδο μεταφέρθηκε προς προσκύνηση, ενίσχυση και αγιασμό των πιστών η ιερά και ιστορική εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊζντεριανής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής της χριστιανικής κληρονομιά της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκανό (100) χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ρόδου.

Ειδικότερα, το διήμερο από το Σάββατο 8/10 έως και την Κυριακή 9/10/2022, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου προς τον  Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Ρόδου.

Την εικόνα υποδέχθηκε στην είσοδο του ναού ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2022, και ακολούθησε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τέθηκαν προς προσκύνηση και οι εικόνες της Παναγίας της «Μικρασιάτισσας» από την Ενορία Τιμίου Σταυρού Απολλώνων, η οποία έφθασε στη Ρόδο από το Άιβαλί (Κυδωνίες της Μικράς Ασίας), της Παναγίας της «Καμαριανής», η οποία προέρχεται από το νησί Καμάρι και φυλάσσεται σήμερα στη Σύμη, και της Παναγίας της «Καραμακκιανής», η οποία έφθασε στη Σύμη από τα Καράμμακα της χερσονήσου του Αλωπού (αρχαία Λώρυμα).

Ακολούθησε, μετά το πέρας της ακολουθίας, εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. κατά την οποία ο  Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μίλησε για το ιστορικό της Παναγίας της «Καμαριανής» και της Παναγίας της «Καραμακκιανής», που φυλάσσονται σήμερα στον Ι. Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Σύμης. Ακολούθως ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, που συνόδευε την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊζντεριανής, μίλησε για την ιστορία και την θαυμαστή πορεία του μοναδικού θησαυρού, ιερού κειμηλίου και μόνου ενθυμίου που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Ρεΐζ Ντερέ της Ερυθραίας στην Ιεράπετρα πριν από 100 ακριβώς χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσζντεριανής φυλάσσεται στον Ι. Ενοριακό Ναό της Παναγίας της Ελεούσας αποτελεί ιερά παρακαταθήκη και σημείο πίστεως και μνήμης της μαρτυρικής πορείας των αγιασμένων Μαρτύρων της Πίστεώς και του Γένους μας στην Μικρά Ασία. Είναι το κέντρο αναφοράς των Ρεϊσδεριανών και όλων των Μικρασιατών, αλλά και ο θησαυρός, το καύχημα και η καταφυγή των κατοίκων της Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής». Τέλος ο Αιδεσιμ. Ιερεύς π. Ηλίας Πετρίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Απολλώνων Ρόδου, μίλησε για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας της «Μικρασιάτισσας», η οποία έφθασε στη Ρόδο από το Άιβαλί των Κυδωνιών της Μικράς Ασίας.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στον ίδιο ιερό ναό, όπου είχαν τεθεί προς προσκύνηση οι τέσσερις ιστορικές εικόνες της Παναγίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, κατα το οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος, Μηδείας κ. Απόστολος και Ολύμπου κ. Κύριλλος. Επίσης συμμετείχαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Καισάριος Χρόνης, πρώην διευθυντής της βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός, Ηγούμενος της  Ι. Πατριαρχικής Μονής Μιχαήλ Αρχαγγέλου Πανορμίτου και ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Κεχαριτωμένης Σύμης και άλλοι κληρικοί, μεταξύ των οποίων και ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ι.Κ. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου με τίτλο «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές», την οποία διοργάνωσαν οι Μητροπόλεις Ρόδου και Σύμης και ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «ο Γλαύκος» με την στήριξη του ΔΟΠΑΡ, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Αστυν. Διευθυντή Δωκανήσου κ. Εμμ. Καζαμία.

TOP NEWS