Η Λαμία υποδέχθηκε την ιστορική Εικόνα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ

  • Dogma
μιχαήλ

Με αισθήματα ευλάβειας και δέους ο Κλήρος και οι ευσεβείς πιστοί της πόλεως Λαμίας υποδέχθηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου το απόγευμα, εις τα Προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Εφέστιο Ιερά Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Ιστορικής Μονής Ταξιαρχών Νεράιδος Στυλίδος.

Την Ιερά Εικόνα εκόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος και την υπεδέχθη κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστικοί τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της πόλεως, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη, του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Λάμπρου και πολλών ευσεβών πιστών.

Άμα τη αφίξει της Ιεράς Εικόνος, ετελέσθη Δοξολογική Δέησις, εις το τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης μας, καλωσορίζοντας εις την πόλη μας τον ευλογημένο, υψηλό Επισκέπτη, χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Πατέρες και αδελφοί, εις το Δοξαστικό των αίνων της Ιεράς Ακολουθίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ψάλουμε: «Ὅπου ἐπισκιάση ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε, ἐκεῖθεν τοῦ διαβόλου διώκεται ἡ δύναμις·». Αυτός ήταν και ο σκοπός της εδώ ελεύσεως ,δια πρώτη φορά εις την Ιστορία της Μονής των Ταξιαρχών, της Ιεράς Εικόνος του Αρχαγγέλου και Αρχισταρτήγου Μιχαήλ. Παράλληλα, θελήσαμε με αυτή την παρουσία της Ιεράς Εικόνος, η οποία είναι ολοζώντανη, να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις των πιστών και να υπάρξει ενδιαφέρον δια την παλαιά, διαλελυμένη Μονή των Ταξιαρχών Νεράιδος Στυλίδος, που αποτελούσε και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας και την Μητρόπολή μας και έχει το μεγαλύτερο Καθολικό των Ιερών Μονών, με πολλούς τρούλους και κατάγραφο από ωραίες τοιχογραφίες του 1700 περίπου ίσως και παλαιότερα.

Στην επανάσταση του 1821 το Μοναστήρι προσέφερε πολλά εις την Πατρίδα μας, αλλά δυστυχώς οι Βαυαροί, οι οποίοι έκλεισαν εκατοντάδες Μοναστήρια, έκλεισαν και την Μονή των Ταξιαρχών.

Ύστερα έμεινε με ένα μοναχό, αργότερα με ένα κοσμοκαλόγερο, ώσπου πριν 50 χρόνια όπου εκοιμήθη και ο τελευταίος φύλακας της Μονής, το Μοναστήρι εγκαταλείφθηκε, το Ηγουμενείο καρτέρευσε και όλα τα κτίρια που την περιέβαλαν, αλλά ευτυχώς εσώθη το Καθολικό, χάρις τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού Νεράιδα.

Πριν 20 χρόνια που επισκέφθηκα το Μοναστήρι με κατέβαλλε ρίγος συγκινήσεως, από την ομορφιά του χώρου και την Ιερότητα του Καθολικού και είπα στον Ταξιάρχη, ότι θα έρθει η ώρα της αναστυλώσεως του μνημείου.

Διόρισα ένα δραστήριο Κληρικό ως Ηγούμενο, τον Αρχιμανδρίτη π. Αγαθόνικο Βενετσάνο και με την συνεργασία της επιτροπής και όλων των παραγόντων, ήδη έχει αρχίσει μια εργώδης προσπάθεια αναστυλώσεως, υπό την επίβλεψη πάντοτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λαμίας.

Εύχομαι αδελφοί μου, όσοι προσκυνήσετε την Ιερά Εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ να λάβετε την ευλογία των Αγγελικών ασωμάτων, την δύναμη και την παρρησία που έχουν οι Άγγελοι ενώπιον του Θεού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι χωρίς τους Αγγέλους θα ήμασταν εγκαταλελειμμένοι και έκθετοι εις τους δαίμονες.

Ας είναι η παρουσία της αγίας Εικόνος, ευλογία για όλη την Μητρόπολή μας, για όλους τους Κληρικούς μας και για όλους τους χριστιανούς της περιοχής μας που θα περάσουν να προσκυνήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια αναστηλώσεως της Ιστορικής Μονής».

Ακολούθως άπαντες οι παρευρισκόμενοι ασπάσθηκαν την Ιερά Εικόνα και έλαβαν από τα χέρια του Καθηγουμένου ως ευλογία μία εικόνα του Ταξιάρχη.

Στην συνέχεια τελέσθηκε ο Εσπερινός του Σαββάτου της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου , τη συμμετοχή όλων των Ιερέων και των Διακόνων της πόλεως.

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως και την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών 14 Απριλίου. Ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7:00 το πρωί έως και της Δύσεως του Ηλίου και καθημερινά στις 11:00 π.μ. θα τελείται Ιερά Παράκληση στους Αρχαγγέλους και όλες οι προβλεπόμενες ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

μιχαήλ

Φωτό Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS