Η Λαμία υποδέχθηκε την Κάρα του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Ιωάννου Νηστευτού

  • Dogma
κάρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλις της Λαμίας υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου την Τιμία και Χαριτόβρυτο κάρα του αγίου Ιωάννου του Νηστευτού, Οικουμενικού Πατριάρχου, η οποία φυλάσσεται εις την Ιερά Μονή Αγάθωνος.

Την αγία κάρα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, μετά του Ιερού κλήρου, των Αρχόντων και του πιστού λαού εις τα προπύλαια του Μεγαλοπρεπούς και λαμπροφορούντος Ιερού Ναού αγίου Δημητρίου Λαμίας, στον οποίο και θα παραμείνει επί δέκα ημέρες, στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Το Ιερό θησαύρισμα μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του οσίου Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και αμέσως μετά την άφιξη τελέσθηκε ευχαριστήριος δέησις στο τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τον μεγάλο αυτό άγιο της Εκκλησίας μας λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Αγαπητοί μου πατέρες, εντιμότατοι άρχοντες και ευλογημένε λαέ του Θεου, μας κάνει σήμερα την μεγάλη τιμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής να επισκέπτεται την πόλη μας και δη την Ενορία του αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και έρχεται εδώ για ευλογία πνευματική του πληρώματος της Ενορίας.

Τα άγια λείψανα είναι θησαυροί αδαπάνητοι και αναβλύζουν χάρη και ευλογία. Όσοι ασπάζονται θα ενισχύονται, όσοι επικαλούνται την βοήθεια του αγίου θα αντιμετωπίζουν με ευκολία όλα τα προβλήματα, διότι με την χάρη του αγίων και προπάντων με την βοήθεια του Θεού και τα πιο δύσκολα προβλήματα της ζωής επιλύονται και αντιμετωπίζονται.

Ευχαρίστούμε τον άγιο Καθηγούμενο που ευχαρίστως μετέφερε την αγία κάρα εδώ εις το Ναό του αγίου Δημητρίου και όλοι εμείς λάβαμε την χάρη και την ευλογία του αγίου Ιωάννου του μεγάλου Ιεράρχου, δια τον οποίο έκανε μνεία εις τον λόγο του και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την ιστορική επίσκεψή του εις την Ιερά Μητρόπολή μας το έτος 2008.

Ο άγιος Ιωάννης μας διδάσκει με την παρουσία του την τήρηση των εντολών του Θεού, την επιείκεια και αγάπη προς τον συνάνθρωπό, την πνευματική άσκηση του εαυτού μας και  την υπακοή και πειθαρχία προς την Εκκλησία και το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Όλες αυτές τις ημέρες που η Τιμία κάρα θα ευρίσκεται εδώ εις το Ναό θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε στον άγιο και να τον παρακαλέσετε να σας βοηθήσει πνευματικά και σωματικά».

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Σαββάτου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου τη συμμετοχή των Ιερέων και των Διακόνων της πόλεως.

Το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου,  επί τη αφίξει της Τιμίας κάρας, συμαπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, του Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Νεραντζή και π. Βαρθολομαίο Κάσση, τους Ιερείς του Ναού π. Δημοσθένη Κουτρομάνο και π. Δημήτριο Ατματζίδη και τους Διακόνους π. Ευστάθιο Κατόπη και π. Εφραίμ Πανατζίδη.

Οι Ιερές ακολουθίες  της υποδοχής, του εσπερινού, του όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό  της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm). Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Βασιλείου Χήρα, τη συμμετοχή του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ καθώς και μαθητών της Σχολής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύσας την ακουσθείσα  ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονιζομένου της χώρας των Γεργεσηνών ωμίλησε για την δύναμη  του Χριστού, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τον διάβολο.

« Ο διάβολος αγαπητοί μου αδελφοί είναι η προσωποποίηση του κακού. Μισεί τον άνθρωπο και φοβείται τον Χριστό. Όταν ο άνθρωπος είναι οπλισμένος με την δύναμη του Χριστού δεν πρέπει να φοβείται τον διάβολο, διότι είναι ανίκανος να τον πειράξει. Όταν ο διάβολος εισέρχεται στην ζωή του ανθρώπου φέρνει ταραχή και αναστάτωση. Μόνο ο Χριστός δίδει ειρήνη στην ζωή μας. Για να θεραπευτεί κανείς από τις δαιμονικές επιβουλές χρειάζεται να έχει πίστη, επιμονή, υπομονή, προσευχή και νηστεία.

Ενώπιόν μας έχουμε έναν μεγάλο άγιο, ο οποίος με την νηστεία, την αγάπη και όλες  τις αρετές του χαριτώθηκε τόσο πολύ από τον Θεό, ώστε θαυματουργούσε και εν ζωή και θαυματουργεί και σήμερα. Είναι μεγάλη ευλογία να ζητούμε την μεσιτεία και την βοήθεια από τους αγίους μας, οι οποίοι επάλεψαν με τον διάβολο, ενίκησαν την αμαρτία και έλαβαν την Χάρη του Θεού.

Παρακαλέστε τον άγιο για ότι έχετε ανάγκη και εκείνος θα ανταποκριθεί. Εύχομαι και προσεύχομαι ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής να πρεσβεύει προς Κύριον και να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία. Χρόνια Πολλά!»

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη δεξίωση στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στις Πανηγυρικές ακολουθίες μεταξύ των παρευρισκομένων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Λάμπρου και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

*Η Τιμία κάρα θα παραμείνει εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου. Ο Ναός παραμένει ανοικτός από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ και καθημερινά το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Εσπερινός και Ιερά Παράκληση κατά την διάρκεια της οποίας Ιεροκήρυκες ωμιλούν για τον βίο και τα θαύματα του μεγάλου αυτού αγίου. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και στις 9  το βράδυ Ιερά Αγρυπνία.

κάρα

Φωτό Imfth & Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ