Η μεγάλη νίκη της ανθρωπιάς

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των Ελλήνων στις εκκλήσεις για βοήθεια στους σεισμόπληκτους, σε Τουρκία και Συρία. Στην όλη προσπάθεια πρωτοστατεί η Εκκλησία, καθώς το σύνολο των μητροπόλεων συγκεντρώνει τρόφιμα και ρούχα να προωθηθούν στις πληγείσες περιοχές. Από την πρώτη στιγμή […]

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των Ελλήνων στις εκκλήσεις για βοήθεια στους σεισμόπληκτους, σε Τουρκία και Συρία. Στην όλη προσπάθεια πρωτοστατεί η Εκκλησία, καθώς το σύνολο των μητροπόλεων συγκεντρώνει τρόφιμα και ρούχα να προωθηθούν στις πληγείσες περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή η Σύνοδος αποφάσισε την άμεση συγκέντρωση βοήθειας, απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε στις μητροπόλεις. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στις μητροπόλεις για τους τόπους συγκέντρωσης της βοήθειας.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ενδεικτικά  κάποιες εκκλήσεις μητροπόλεων, με τη διευκρίνηση ότι όλες έχουν κινητοποιηθεί.

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών συμμετέχει ενεργά στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Συρίας και της Τουρκίας, που συντονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Χρήστου Γ. Καραγιάννη, γίνεται έκκληση να συγκεντρωθούν τα ακόλουθα:

– Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.).

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια.

– Αυτοκόλλητα επιθέματα (τύπου hansaplast).

– Είδη ατομικής υγιεινής.

– Κουβέρτες (συσκευασμένες).

– Ρούχα (καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, συσκευασμένα).

– Γάλα σε σκόνη.

– Πάνες μωρών.

 

Στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, τα είδη προς συγκέντρωση θα παραδίδονται μέχρι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, καθημερινά, ώρες 9:00-15:00, εντός της Γραμματείας.

ΗΠΑ: Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ομογενείς συγκεντρώνουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς σε Συρία και Τουρκία

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Σύσσωμη η ομογένεια της Αμερικής συγκεντρώνει χρήματα για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία.

Φιλανθρωπικά σωματεία, ιδιώτες, το Τάγμα του «Αγίου Ανδρέα» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η “Ηγεσία των 100″ και το Ταμείο Αρωγής της Αρχιεπισκοπής έχουν ριχθεί στον αγώνα στήριξης των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής απευθύνει έκκληση σε όλες τις ενορίες και τους πιστούς να στηρίξουν το Ταμείο Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής για τους Σεισμούς.

Αυστραλία

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας  ανέλαβε την πρωτοβουλία της διενέργειας εράνου με σκοπό την υποστήριξη των σεισμοπαθών της Τουρκίας και της Συρίας, ενόψει του αγώνα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία ήδη απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στην τεράστια έκταση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Χίος

Κύμα αλληλεγγύης για τον τουρκικό και συριακό λαό που δοκιμάζονται με κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από Δήμο Χίου, Ιερά Μητρόπολη Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, ΝΤ ΑΔΕΔΥ-Εργατικό Κέντρο και συνδικαλιστικά σωματεία.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται:

  • στο Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Χίου (οδός Φλοίσκου 7, Ευαγγελίστρια, τηλ. επικοινωνίας: 22713-51750),
  • στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χίου (οδός Νικολάου Ζορμπά- Περιφερειακός Καστρομηνά, τηλ. επικοινωνίας: 22713-50733) και
  • Κεντρικό Δημαρχείο, (οδός Δημοκρατίας 2, τηλ: 22713-50803).

 

Συγκέντρωση στην Ιματιοθήκη της Αγάπης

“Η Ορθόδοξος Χριστιανική Πίστη διδάσκει τον Τριαδικό Θεό, τον Μόνο Αληθινό Θεό, ο Οποίος “εποίησεν παν γένος ανθρώπων εξ ενός αίματος”, σημειώνει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, που στο πλαίσιο αυτής της θεολογικής διδασκαλίας, συγκεντρώνει στην “Ιματιοθήκην της Αγάπης” κλινοσκεπάσματα και προσόψια (πετσέτες).

Η Ιματιοθήκη της Αγάπης έχει έδρα την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στην Κλειδού.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από  ΑΔΕΔΥ- Εργατικό Κέντρο και Σωματεία

Με σημείο παράδοσης των υλικών στο Εργατικό Κέντρο Χίου (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 08:00 με 13:30, και το απόγευμα Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:30), συγκεντρώνονται:

Έκκληση για τα παρακάτω είδη:

Κουβέρτες

Γάλα σε σκόνη

Πάνες ενηλίκων/μωρών, Σερβιέτες

Απορρυπαντικά ρούχων

Οροί

Γάζες

Χάνζαπλαστ

Είδη ατομικής υγιεινής.

 

Μεσσηνία

Η μητρόπολη Μεσσηνίας ξεκίνησε και συγκεντρώνει βοήθεια μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Η συγκέντρωση αφορά είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό και παραϊατρικό υλικό (γάζες, επιδέσμους, παυσίπονα, φυσιολογικούς ορούς, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσεως), καθαρά κλινοσκεπάσματα (σεντόνια και κουβέρτες) και ρούχα, κυρίως για μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους, ως επίσης και συσκευασμένες τροφές (γάλατα εβαπορέ, τρόφιμα μακράς διαρκείας, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι) και είδη ατομικής φροντίδας και υγιεινής.

Η συγκέντρωση όλων των παραπάνω ειδών θα γίνεται σε κάθε ενορία της Καλαμάτας ή των χωριών, οι οποίες θα τα μεταφέρουν στους αποθηκευτικούς χώρους του Ασύλου Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”, τις καθημερινές, 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι, για διαλογή και ταξινόμηση.

Καλάβρυτα 

Ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνει η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τους δοκιμαζόμενους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίοι επλήγησαν από τον καταστρεπτικό σεισμό.

Έως την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, θα γίνει η συγκέντρωση των εξής:

Α) Ειδών πρώτης ανάγκης-φαρμακευτικού υλικού (επίδεσμοι, γάζες, οινόπνευμα, ιώδιο, αιμοστατικά, παυσίπονα απλά (π.χ. depon), φυσιολογικοί οροί, βρεφικό γάλα σε σκόνη, αυτοκόλλητα επιθέματα τύπου Hansaplast, αντιφλεγμονώδη, πλαστικά γάντια, κουτιά πρώτων βοηθειών). Τα ανωτέρω είδη θα συγκεντρώνονται κατά το προαναφερθέν διάστημα στην Κοινωνική Ιματιοθήκη (Μπερούκειο), η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Μελετοπούλων, καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα. Υπεύθυνη η κ. Ντία Παναγοπούλου (τηλ. 6942982430).

Β) Νερού και γάλακτος μακράς διαρκείας (κουτιά), τα οποία θα συγκεντρώνονται στο Κελάρι της Αγάπης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Π. Χαραλάμπους 10, καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 10 έως τις 12.30 το πρωί. Υπεύθυνος ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Καπράλος (τηλ. 6982263862).

Στα Καλάβρυτα τα ανωτέρω είδη θα συγκεντρώνονται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων, καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Υπεύθυνος ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός  Επίτροπος Καλαβρύτων (τηλ. 6945592476).

Ιερή Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας:

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανταποκρινόμενη άμεσα στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, θα προβεί στην συλλογή ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν από την προσεχή Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου και για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες να προσέρχονται στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και να προσφέρουν τα ακόλουθα είδη:

  1. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
    2. Εμφιαλωμένο νερό.
    3. Γάλα μακράς διαρκείας.
    4. Ζυμαρικά.
    5. Ρύζι.
    6. Όσπρια.

Η Ιερά Μητρόπολη καλεί τους πιστούς να προσευχόμαστε στον Θεό να αναπαύσει τα θύματα αυτής της τραγωδίας, να παρηγορεί και να δίνει κουράγιο στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και παρακαλεί όλους να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρωτοβουλία της Εκκλησίας, ώστε να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη και την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Μητρόπολη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου:

Σε εφαρμογή της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, σε κάθε Ενορία της Μητροπόλεως, θα συγκεντρωθεί υλικό για τους σεισμοπλήκτους από την Κυριακή 12 έως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Το ανθρωπιστικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από:

Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
Εμφιαλωμένο νερό.
Γάλα μακράς διαρκείας.
Ζυμαρικά.
Ρύζι και
Όσπρια

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, συμμετέχοντας στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Τουρκίας και Συρίας, ενημερώνει όλους τους συναδέλφους και συμπολίτες μας ότι μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, Ηλία Ηλιού 5 (2ος όροφος,) καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα είδη:
1. Ιατροφαρμακευτικό υλικό (Αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμοι, Αιμοστατικοί επίδεσμοι, Ελαστικοί επίδεσμοι, Σύριγγες με βελόνες, Θερμοστατικές κουβέρτες, Παυσίπονα).
2. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
3. Γάλα μακράς διαρκείας.
4. Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας – Κονσέρβες.
5. Ζυμαρικά.
6. Ρύζι.
7. Όσπρια.
8. Προϊόντα Υγιεινής & Καθαριότητας.

Πρέβεζα

Η Ιερά μας Μητρόπολη συμμετέχουσα και αυτή στη συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμοπλήκτους αδελφούς και γείτονές μας στην Τουρκία και στη Συρία, με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκεντρώνει από 12 έως 19 Φεβρουαρίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της μητροπολιτικής περιφερείας Νικοπόλεως και Πρεβέζης, το κάτωθι ανθρωπιστικό υλικό:

  1. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
  2. Εμφιαλωμένο νερό.
  3. Γάλα μακράς διαρκείας.
  4. Ζυμαρικά.
  5. Ρύζι.
  6. Όσπρια.

Μητρόπολη Δημητριάδος

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας

Όλα τα είδη θα συγκεντρώνονται σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023.

Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι:

1.Καινούρια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).

  1. Εμφιαλωμένο νερό.
  2. Γάλα μακράς διαρκείας.
  3. Ζυμαρικά.
  4. Ρύζι.
  5. Όσπρια.

Ας προσφέρουμε αγάπη, ας χαρίσουμε ελπίδα.

TOP NEWS