Η Μητρόπολη Φθιώτιδος τίμησε τη μνήμη του Γέροντος Βησσαρίωνος – (βιντεο)

  • Dogma
Βησσαρίωνος

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 3 Μαρτίου από την ημέρα εκείνη που ο Θεός απεκάλυψε το θαυμαστό σημείο στην Εκκλησία, το άφθαρτο λείψανο του εναρέτου Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Γέροντος Βησσαρίωνος Κορκολιάκου. 

Για τον λόγο αυτό στην ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με τη συμμετοχή των πατέρων της Ιεράς Μονής και πολλών κληρικών εντοπίων και ξένων. Στο ιερό Αναλόγιο έψαλε βυζαντινός χορός αποτελούμενος από τον Πρωτοψάλτη και τ. Σχολάρχη της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Στυλιανό Μαστρογιάννη, τον Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ, τον Λαμπαδάριο και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεραψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιο Παλιούρα, τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή κ. Ανάργυρο Βλάχο κ.α.,  ενώ μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή των προσκυνητών και των πνευματικών παιδιών, του αειμνήστου Πνευματικού π. Βησσαρίωνος, οι οποίοι κατέκλυσαν την Ιερά Μονή.

img_0001_18

img_0003_10

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του αδελφού της Μονής Μοναχού Ιερεμίου.

img_0032_15

Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι στον π. Βησσαρίωνα βρήκε απόλυτη εφαρμογή ο λόγος του Κυρίου «τους δοξάζοντάς με δοξάσω». Ο Γέροντας Βησσαρίων στην ζωή του εδόξασε τον Θεό με την πίστη, την ασκητική ζωή, την φιλανθρωπία, τα έργα της αγάπης. Υπηρέτησε το θέλημα του Θεού και εδόξασε το όνομά Του και το τίμιο σώμα του, που υπήρξε κατοικητήριο του Θεού παραμένει σήμερα παρότι έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια από της κοιμήσεώς του και 10 από της ανακομιδής του, αναλλοίωτο, αδιάφθορο και ευωδιάζον.

img_0065_11

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν της εκταφής και στην σκληρή πολεμική που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Ιερά Μονή από τις δυνάμεις του σκότους σημειώνοντας πως, ό,τι συνέβη με τον Γέροντα Βησσαρίωνα μετά την φανέρωση του αφθάρτου σκηνώματός του δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Εκκλησίας. Παρά όμως την σφοδρή πολεμική των αντιλεγόντων, παρά τα ανυπόστατα ψεύδη, παρά τις έντονες φημολογίες, ότι αποσυντίθεται, ο Θεός εξακολουθεί να κρατεί άφθαρτο και ευωδιάζον το άγιο σώμα του ταπεινού και ελεήμονος Ιερομονάχου Βησσαρίωνος ως την πιο μεγάλη μαρτυρία της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος. Με την απόφασή της η Εκκλησία μας απέδειξε, ότι γνωρίζει να παραμερίζει τα φληναφήματα των φωνασκούντων και να αποδίδει τους αγίους στο λαό.

img_0112_6

Σημείωσε επίσης ότι η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος κατέχουσα ως πολύτιμο θησαυρό το σεπτό Λείψανο του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος καταγράφει και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αγιότητα του ταπεινού Ιερομονάχου, τα οποία εν καιρώ ευθέτω θα υποβάλλει εις την Ιερά Σύνοδο, δια τα περαιτέρω.

img_0239_0

Τέλος συνεχάρη τον άγιο Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό που ίσταται επί των επάλξεων με πολύ εκκλησιαστική διαγωγή, θυσία και αγάπη για την αδελφότητα και όλους τους προσκυνητάς, καρπός της οποίας είναι και ο νέος Διάκονος της Μονής π. Ιερεμίας, για τον οποίο ευχήθηκε να ακολουθήσει τα ίχνη του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος και των πατέρων της Μονής, την απλότητα, την αγάπη και την εν Χριστώ ζωή, τα οποία εισάγουν τον άνθρωπο στον Παράδεισο.

Στην αντιφώνησή του ο Καθηγούμενος π. Δαμασκηνός αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους επισήμους και όλους τους προσκυνητάς που προσήλθαν στο ιστορικό Μοναστήρι του οσίου Αγάθωνα για να τιμήσουν από κοινού την ιερά μνήμη του αγιασμένου Γέροντος Βησσαρίωνος, αναφέρθηκε δι’ ολίγον εις τα χαρίσματα που σκιαγραφούσαν την προσωπικότητα του αειμνήστου Γέροντος.

img_0260_2

Ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο και όλοι μαζί έψαλλαν το αιωνία η μνήμη και ασπάσθηκαν το ιερό σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο, που όταν ζούσε δέχονταν τις εξομολογήσεις χιλιάδων πιστών.

Μετά το Ιερό Μνημόσυνο προσφέρθηκε το καθιερωμένο Μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής. Εντωμεταξύ στην Ιερά Μονή κατέφθασε προκειμένου να προσκυνήσει το ιερό Σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος έγινε δεκτός με αγάπη και εγκαρδιότητα από τον Σεβασμιώτατο και τους Πατέρες της Μονής.

img_0280_2

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του οσίου πατρός Βησσαρίωνος ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με τράπεζα που παρέθεσε η Ιερά Μονή προς όλους.

Σημειώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την ευκαιρία της δεκαετούς επετείου της ανακομιδής του άφθαρτου σκηνώματος του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 6:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού της Κέντρου στη Λαμία. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα μιλήσει για το πρόσωπο του μακαριστού γέροντος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. Δαμασκηνός Ζαχαράκης και θα προβληθεί ταινία με τα γεγονότα του έτους 2006, όταν έγινε η ανακομιδή. Καλούνται οι τιμώντας την μνήμη του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος να συμμετάσχουν στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

 


Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς κ Σεραφείμ για τον Γέροντα Βησσαρίωνα

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ