Η Μητρόπολη Περιστερίου υποδέχεται την Τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου

  • Dogma
τίμια κάρα

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 η Μητρόπολη Περιστερίου θα υποδεχτεί την Τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου.

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέων Σεπολίων μέχρι την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών κατά την παραμονή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Παρθενίου στον ναό θα έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

6.00μμ Υποδοχή της Αγίας Κάρας στην πλατεία του Ναού. Θα ψαλλεί το Μέγα Απόδειπνο και θα τελεστεί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

7.30πμ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

7.00μμ Ακολουθία Ακάθιστου Ύμνου

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

7.30πμ Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Παράκληση Αγίου Παρθενίου

6.00μμ Εσπερινός και Παράκληση Αγίου Παρθενίου και ευχές για τους ασθενείς.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

7.00πμ Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

5.30μμ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία από τον Γέροντα π. Ανανία με θέμα: Στον πηγαιμό για την Ανάσταση.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

7.30πμ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

11.00πμ Παράκληση Αγίου Παρθενίου

12.00πμ Αναχώρηση Αγίας Κάρας.

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

TOP NEWS