Η μητρόπολη Ρεθύμνης κληρονόμησε 5,9 εκατομμύρια ευρώ!

  • Dogma

Χρηματικό ποσό ύψους 5,9 εκ. ευρώ καθώς και τέσσερα ακίνητα είναι η περιουσία την οποία αφήνει με κληροδότημα στην μητρόπολη Ρεθύμνης ο μακαριστός Γεώργιος Τσικόγιας.

Dogma Newsdesk

Χρηματικό ποσό ύψους 5,9 εκ. ευρώ καθώς και τέσσερα ακίνητα είναι η περιουσία την οποία αφήνει με κληροδότημα στην μητρόπολη Ρεθύμνης ο μακαριστός Γεώργιος Τσικόγιας.

Επιθυμία του διαθέτη, ο οποίος ήταν γνωστός Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, ήταν να δοθούν τα χρήματα αυτά για το ίδρυμα της μητρόπολης στο λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου προκειμένου να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση, όπως είπε ο ίδιος, σχετικά με το περιεχόμενο της διαθήκης του εκλιπόντος.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο νομικός σύμβουλος της μητρόπολης και μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου της κ. Νικόλαος Κοτζαμπασάκης.

Ο κ. Ευγένιος, τα μάτια του οποίου βούρκωναν κάθε φορά που ανέφερε το όνομα του εκλιπόντος, ενημέρωσε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που, σύμφωνα με το νομικό της σύμβουλο, η μητρόπολη υποχρεούται να κάνει. Εκτός από το χρηματικό ποσό των 5,9 εκ. ευρώ, ένα οικόπεδο στις παρυφές της πόλης και τρία καταστήματα κληροδοτήθηκαν επίσης στην τοπική Εκκλησία από τον αείμνηστο διαθέτη.

Ο δωρητής είχε συντάξει δύο διαδοχικές διαθήκες, μία το 2011 και μία το 2012, με πανομοιότυπο περιεχόμενο και βούληση. Στην τελευταία απλώς συμπλήρωσε, ως επιθυμία του, ότι τα ενοίκια από τα τρία καταστήματα θα διατίθενται για τις ανάγκες των τριών ενοριακών συσσιτίων της μητρόπολης.

Όπως είπε ο κ. Κοτζαμπασάκης, ο αείμνηστος Γεώργιος Τσικόγιας αποφάσισε την εκχώρηση σχεδόν του συνόλου της περιουσίας του στην μητρόπολη Ρεθύμνης, χωρίς να επισημαίνει συγκεκριμένο, νομικά δεσμευτικό για την μητρόπολη κληρονόμο, σκοπό για την αξιοποίησή της, τον οποίο ωστόσο ο ίδιος είχε προδιαγράψει όσο ήταν εν ζωή.

Ο κ. Ευγένιος τόνισε ότι η Εκκλησία θα σεβαστεί απόλυτα τη βούληση του διαθέτη. Συγκεκριμένα, ο μακαριστός Γεώργιος Τσικόγιας επιθυμούσε, με τα χρήματα της περιουσίας του, να ανεγερθεί Ίδρυμα κοινωνικής μέριμνας. Μάλιστα οι σχετικές διαδικασίες είχαν ήδη προ ετών ξεκινήσει με δική του πρωτοβουλία, ενώ είχε επιλέξει ακόμη και την επωνυμία του Ιδρύματος, που, λόγω ιδιαίτερης ευλάβειάς του προς την Παναγία, ήθελε να ονομασθεί «Θεομήτωρ».

Ωστόσο, ο κ. Ευγένιος πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στο μητροπολιτικό συμβούλιο να δοθεί και το όνομα του αείμνηστου διαθέτη, καθώς είναι το ελάχιστο αντίδωρο που μπορεί να προσφέρει στην μνήμη του η τοπική Εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης δεν έκρυψε ότι τον πονάνε διάφορα βιαστικά σχόλια που έγιναν αλλά, όπως είπε, η Εκκλησία τους αγαπά όλους και τους συγχωρεί.

Τόνισε ότι τα χρήματα αυτά για εκείνον είναι ιερά και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε όποιον Ρεθυμνιώτη επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιτροπή διαχείρισης της μεγάλης αυτής κληρονομιάς.

Επίσης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει αυτό που είχε πει στον ενθρονιστήριο λόγο του «Είμαι πτωχός και θέλω να παραμείνω πένης. Δεν ήλθα για να πλουτίσω σε υλικά αγαθά. Πλούτος μου είσθε εσείς και γι αὐτό δεν ζητώ τα υμών αλλά υμάς. Στα χέρια μου δεν επιθυμώ να λαμβάνω τίποτε και ό,τι η αγάπη σας θα εμπιστεύεται στην Εκκλησία με πλήρη διαφάνεια θα μεταβάλλεται σε υποτροφίες απόρων σπουδαστών και σε βοηθήματα ορφανών παιδιών».

Τέλος, ανακοίνωσε την πρόταση που θα κάνει στο μητροπολιτικό συμβούλιο ώστε να δίνονται κάθε χρόνο υποτροφίες σε άπορους σπουδαστές.

TOP NEWS