Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Θεσσαλονίκης

  • Δόγμα

Εργόχειρο του ηγουμένου της Ιεράς Μονής είναι η εκκλησιαστική τέχνη της Αγιογραφίας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας η ψηφιακή Αγιογραφία, μια νέα καινοτομία πολλά υποσχόμενη.

Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ρασοφόρος με το όνομα Κωνσταντίνος Παρακατσελάκης έκτισε ναΐδριο κι ένα κελί στην περιοχή «Σαμλή» της Ιωνίας δίπλα στον Γαλλικό ποταμό, κοντά στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο «Σιδενόρ», πρώην «Βιοχάλκο». Εκεί παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, αφού, λίγο νωρίτερα εκάρη μοναχός με το όνομα Ιάκωβος από τον τότε Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο. Το 1983 παραχώρησε το μονίδριο και τον μικρό χώρο γύρω απ’ αυτό στην Ιερά Μητρόπολη.

Με ενέργειες του Α’ Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονυσίου εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου 1983 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα η ίδρυση της Ιεράς Μονής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 εκοιμήθη εν Κυρίω ο μοναχός Ιάκωβος σε ηλικία 95 ετών.

Κειμήλιο που θησαύρισε ο μοναχός Ιάκωβος στην Ιερά Μονή είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου του 1913 από το Άγιον Όρος, ρωσικής προελεύσεως, η οποία μετά την κλοπή και την επανεύρεσή της φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.

Από τον Μάρτιο του 2008 άρχισαν οι εργασίες της αναστήλωσης του Καθολικού της Ιεράς Μονής και παράλληλα, εκτός από την αναγκαία επέκταση του παλαιού μικρού κτίσματος, προσαρτήθηκαν δίπλα του ένα μικρό αρχονταρίκι και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Τον Φεβρουάριο του 2009 ολοκληρώθηκε και το κελί με έναν βοηθητικό χώρο όπου σήμερα εγκαταβιώνει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Αθανάσιος Σκαρκαλάς.

ΣΗΜΕΡΑ

Η Ιερά Μονή παραμένει καθημερινά ανοιχτή από την ανατολή του ηλίου μέχρι την δύση. Οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κατά το λειτουργικό πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως. Πανηγυρίζει δε στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου), την 1η Οκτωβρίου (Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου) και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή της Ζωοδόχου Πηγής). Κάθε Κυριακή τελείται μετά τον εσπερινό η παράκληση της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Εργόχειρο του ηγουμένου της Ιεράς Μονής είναι η εκκλησιαστική τέχνη της Αγιογραφίας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας η ψηφιακή Αγιογραφία, μια νέα καινοτομία πολλά υποσχόμενη.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Για να επισκεφθεί κάποιος την Ιερά Μονή, καθώς θα οδεύει τον δρόμο Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, πρέπει να στρίψει στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού (κόμβος της Βιομηχανικής περιοχής Σίνδου). Η Ιερά Μονή, αν και βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια της πόλης μας, αποτελεί και αυτή ένα μικρό πνευματικό εργοστάσιο και απολαμβάνει ησυχαστικής ηρεμίας.

TOP NEWS