Η Μύκονος τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ, του Κρητός

  • Dogma
μυκόνου

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα (25/9) το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου.

Η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκεπροεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και συνιερουργούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή Εφημερίων της πόλεως, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, ο οποίος έζησε επί δεκαετίες στη Μύκονο και, αναχωρήσας εξ αυτής για επαγγελματικές του δραστηριότητες, μαρτύρησε στη Χίο, πριν 230 χρόνια.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, διατελέσαντες Δήμαρχοι Μυκόνου, η Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Ανωμεριτών και μέγα πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών.

Ο κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την λειτουργική παρουσία του και τον παρεκάλεσε να αναλάβει και τη διακονία του Λόγου.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και την φιλοξενία του, συνεχάρη τους Μυκονίους για τη ευσέβειά τους, η οποία εκδηλώνεται και με το πλήθος των διάσπαρτων σε όλο το νησί Παρεκκλησίων, καθώς και για την αγάπη, την ευγένεια και το σεβασμό που εισέπραξε απ’ αυτούς!

Τους προέτρεψε δε να παραμείνουν πιστοί, με οποιοδήποτε τίμημα, στο Χριστό και τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις, ακολουθώντας και μιμούμενοι το παράδειγμα του σήμερα τιμώμενου Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ, του Κρητός, ο οποίος παρέμεινε μέχρι θανάτου πιστός!
Προ του πέρατος της θείας Λειτουργίας, ο κ. Δωρόθεος Β’ τίμησε με το Μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως το Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη», ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στο σημαντικό έργο της εθελοντικής Αιμοδοσίας, παρόντων του πρώτου Προέδρου και Ιδρυτή της, του Διδασκάλου κ. Ιω. Γυφτοκώστα και του νυν Προέδρου, Δημοτικού Συμβούλου και Επιχειρηματία κ. Αντωνίου Κουσαθανά.

Ακολούθως, προπορευόμενου του Λαβάρου με τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, που φιλοτέχνησε η Ιερά Μητρόπολη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Αρχιερείς ετέθησαν επικεφαλής της πανδήμου λιτανείας της ιεράς εικόνος του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ, την οποία ελάμπρυνε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα και την οποία πλαισίωσαν Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων της Μυκόνου με τις σημαίες τους,

Μέλη του Πολιτιτιστικού Συλλόγου «ΜΑΝΤΩ», με παραδοσιακές ενδυμασίες και Κρήτες, οι οποίοι ζουν στη Μύκονο και κάθε χρόνο ιδιαιτέρως τιμούν το συντοπίτη τους Άγιο Μανουήλ.
Οι Εκδηλώσεις, που αναμεταδόθηκαν απ’ ευθείας μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού « SYROS TV1», επελέγησαν κατά την επιστροφή της Λιτανείας στο Ναό με τον Εθνικό Ύμνο, υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες των παρισταμένων, και, κατόπιν απαιτήσεως πολλών τηλεθεατών από τα νησιά της Μητροπόλεως, θα επαναπροβληθούν από τον ίδιο Τηλεοπτικό Σταθμό και απόψε στις 7 το απόγευμα.

Την επιμέλεια της Πανηγύρεως είχε ο Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός,Αρχιερατικός Επίτροπος Δήλου και Μυκόνου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και συνεχάρη, μαζί με τους συνεργάτες του Επιτρόπους, Ιεροψάλτες και Διακονητές του Μητροπολιτικού Ναού Μυκόνου.

 

 

TOP NEWS