Η νέα ΔΙΣ μπροστά σε νέα προβλήματα

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Η νέα εκκλησιαστική χρονιά (Ίνδικτος) βρίσκει τη Σύνοδο με πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα θέματα των ταυτοτήτων και της αξιοποίησης της περιουσίας «καίνε» τους Ιεράρχες, οι οποίοι καλούνται να τα  αντιμετωπίσουν άμεσα και ουσιαστικά.

Η εμπλοκή στο θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων φανατικών και προσώπων που κινούνται εκτός της εκκλησιαστικής τάξης, προβληματίζουν το σύνολο των μητροπολιτών, οι οποίοι ζητούν από τους πιστούς να πάψουν να άγονται και να φέρονται από επιτήδειους.

Ο λόγος τους, ωστόσο, πέφτει στο κενό, καθώς οι φανατικοί επηρεάζουν έναν σημαντικό αριθμό πιστών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, στρέφονται κατά των απλών ιερέων και της επίσημης Εκκλησίας. Είναι τα ίδια άτομα τα οποία και στην περίπτωση των εμβολίων είχαν αντιδράσει δυναμικά σε συνεργασία ή με την ανοχή συγκεκριμένων κομμάτων.

Η Εκκλησία επιμένει πως, ανεξάρτητα από τη θέση που θα πάρει για τις ταυτότητες, έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της δράσης τω φανατικών, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην κοινωνία των πιστών, προβάλλοντας προφητείες, θαύματα και εσχάτως απόψεις κατά κοινωνικών τάσεων, τις οποίες αποδίδουν «στον σατανά», αναδεικνύοντας με τη δική τους ρητορική την Παγκόσμια συνωμοσία σε βάρος της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Να απαλλαχτεί από τα συγκεκριμένα πρόσωπα η Εκκλησία δεν είναι εύκολο και για τον λόγο αυτό, το νέο έτος, η Σύνοδος θα  επιδιώξει να ενημερώσει τους πιστούς με κηρύγματα, άρθρα και συζητήσεις για την πλάνη που ζουν.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αναφέρεται στον ρόλο των ακραίων και τη στάση της Εκκλησίας:

«Η δε Εκκλησία, με ένα θεολογικό, συνοδικό, ξεκάθαρο, καταφατικό λόγο, χωρίς «ναι μεν αλλά» και χωρίς ενδοιασμούς, θα πρέπει να αποδυναμώσει κάθε τι το ανόητο, θρησκοληπτικό και μεταφυσικό που κηρύττουν όσοι διαστρεβλώνουν για ιδιοτελείς σκοπούς τη διδασκαλία της. Η τεκμηριωμένη απάντηση της Εκκλησίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους αμφιταλαντεύονται περί της λήψεως των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Επίσης, θα κάνει γνωστή τη διδασκαλία της περί του θέματος στο κάθε μέλος της, αλλά και στα μη μέλη της, τα οποία περιμένουν να ακούσουν την Εκκλησία, εν Συνόδω, να διδάσκει και να καθοδηγεί ορθώς και χωρίς υπεκφυγές. Εκκλησία, η οποία δεν αφήνει τον ρόλο αυτό σε διάφορες οργανώσεις εξωεκκλησιαστικές ή παρεκκλησιαστικές ή σε διάφορα κοσμικά κέντρα, τα οποία φέρουν ένδυμα μοναχικό».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Σε πρόσφατο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που παριστάνουν τους προφήτες: «Είναι φαινόμενο της εποχής μας κάποιοι να εμφανίζονται ως άλλοι προφήτες, διεκδικώντας για τον εαυτό τους την αλήθεια, που είναι πέρα από τα όρια της Εκκλησίας και την εκφράζουν για να σώσουν, δήθεν, την Εκκλησία. Εκμεταλλεύονται την αφέλεια πολλών, οι οποίοι πιστεύουν και το παραμικρό. Δημιουργούν οπαδούς, ως γνήσιοι ψευδοπροφήτες, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι κάπου ανήκουν, ότι κατέχουν μια αλήθεια που τους ξεχωρίζει από τους άλλους, ότι έχουν εξασφαλισμένη την σωτηρία, ενώ όλοι οι άλλοι είναι καταδικασμένοι στην απώλεια. Να είστε πιστοί στην Εκκλησία μας και να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρασυρθείτε από τους ψευδοπροφήτες της εποχής μας».

Εκτός των ταυτοτήτων, το θέμα της περιουσίας (κάθε χρόνο απασχολεί τη Σύνοδο), για μια ακόμη φορά, αναμένεται να απασχολήσει την Εκκλησία, μετά και την εγκατάλειψη του σχεδίου αξιοποίησης του Σχιστού. Το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια επενδύσεων, αργά ή γρήγορα ναυαγεί, προβληματίζει τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος συνιστά «σταθερά βήματα», ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Το επόμενο διάστημα και με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, ο κ.Ιερώνυμος θα επιδιώξει να προωθήσει το θέμα της πυροπροστασίας των μοναστηριών και κυρίως για τα μοναστήρια αυτά τα οποία έχουν ιστορική αξία.

Επίσης, αυτή τη χρονιά αναμένεται να ξεκαθαριστεί οριστικά το θέμα των προσλήψεων των ιερέων, ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των μητροπόλεων και για το οποίο το τοπίο ακόμη παραμένει θολό, αν και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την αύξηση των οργανικών θέσεων.

TOP NEWS