Η «Παναγία Ελεούσα» στην πανήγυρη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων

  • Dogma
αγίων αποστόλων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε η εκκλησιαστική πανήγυρις των πολιούχων των Γιαννιτσών, Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ομώνυμο ιερό ενοριακό ναό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Οι εόρτιες ακολουθίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 25 Ιουνίου με την υποδοχή της Ιεράς εφεστίου εικόνας του Μητροπολιτικού οικήματος, της «Παναγίας της Ελεούσης». Μεγάλος αριθμός πιστών παρευρέθηκε στην υποδοχή της πανσέπτου εικόνας, η οποία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα (έργο Ιωάννου ιερομονάχου). Αποτελεί ιερό κειμήλιο της Μητροπόλεώς μας και θεωρείται η σκέπη και προστασία της. Όσοι προστρέχουν σ’ αυτήν με ευλάβεια «αἰτοῦντες τὴν πληθύν τῶν χαρίτων Της» λαμβάνουν το μέγα και πλούσιον έλεος του Κυρίου.

Την παραμονή της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, Τετάρτη 28 Ιουνίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους λαού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, πανεπιστημιακός καθηγητής Δογματικής και Φιλοσοφίας. Κατά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση των ιερών εικόνων της Παναγίας Ελεούσης και των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις οδούς πέριξ του πανηγυρίζοντος ιερού ναού, ενώ το βράδυ τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους.

Την ημέρα της εορτής (29/6) το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουμής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως. Στο τέλος ο Επίσκοπος χειροθέτησε αναγνώστη τον φοιτητή κ. Σταύρο Λιάπτση, ο οποίος διακονεί με συνέπεια στον ιερό ναό.

Πλήθος λαού μετείχε στις ιερές ακολουθίες, ενώ τις τοπικές αρχές εκπροσώπησαν οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Κτιτορικό Μνημόσυνο, σύμφωνα με το Αγιορειτικό Τυπικό.

Κατά την διάρκεια του εορτασμού τελείται για μια εβδομάδα καθημερινά Θεία Λειτουργία, ενώ τα απογεύματα μαζί με τον Εσπερινό ψάλλεται και η Παράκλησις της Θεοτόκου. Οι εορταστικές ακολουθίες θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουλίου, οπότε και θα αναχωρήσει από τον Ι. Ναό η ιερά εικών της Παναγίας της Ελεούσης.

TOP NEWS