Η Παναγία η «Φιδούσα» στην Κεφαλονιά

  • Δόγμα

Γράφει ο Δημήτριος Λυκούδης, θεολόγος

Η Παναγία η Φιδούσα της Κεφαλονιάς, στην περιοχή Μαρκόπουλο, είναι από τους πιο διάσημους ναούς του νησιού. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το ναό χιλιάδες προσκυνητές απ᾿ όλη την Ελλάδα για να θαυμάσουν όσα υπερφυσικά συμβαίνουν στη Χάρη Της.

Πιο συγκεκριμένα, φιδάκια μικρού μεγέθους, ακίνδυνα, που φέρουν στο κεφάλι μαύρα μικρά στίγματα σε σχήμα σταυρού, εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου, στα βράχια, πίσω από την  εκκλησία της Παναγίας Φιδούσας και περιφέρονται εντός και εκτός του ναού.

Η Ιστορία του νησιού μάς θυμίζει ότι το Μοναστήρι χτίστηκε σε σημείο που βρέθηκε η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Φιδούσας.

Γεωργοί και βοσκοί της γύρω περιοχής βρήκαν την εικόνα κάτω από ένα δέντρο, μέσα στη δίνη της πυρκαϊάς που ξέσπασε μέσα στο λόγγο, στο βάθος μιας ρεματιάς. Μετέφεραν την Εικόνα με ασφάλεια στον κεντρικό ναό του χωριού, αλλά την επομένη ημέρα η Εικόνα, με θαυματουργικό τρόπο,  βρέθηκε και πάλι στο αρχικό σημείο. Αυτό εξακολούθησε αρκετές φορές. Όλοι τότε αντιλήφθηκαν πως επιθυμία της Θεομήτορος ήταν να κτιστεί ναός προς τιμήν Της στο σημείο που βρέθηκε αρχικά η Εικόνα, ο οποίος ναός, σταδιακά, μετατράπηκε σε Μονή.

Η λαϊκή θυμοσοφία αναφέρει ότι επιδρομείς απείλησαν τη Μονή. Τότε, οι προσευχές των μοναχών είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αναρίθμητα φίδια γύρω από τη Μονή, γεγονός που επέφερε τρόμο στους πειρατές και εξαφανίστηκαν.

TOP NEWS