Η Παναγία Βουλκανιώτισσα επέστρεψε στο Θρόνο Της στη Μεσσηνία

  • Dogma
μεσσηνία

Με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί ξεπροβόδισαν την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, με προορισμό την Μεσσηνία.

Νωρίτερα, στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

μεσσηνία

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος ευχαρίστησε το Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για την ικανοποίηση του αιτήματος μεταφοράς της Αγίας Εικόνος στην ενορία, το Θεοφιλ. Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο, που προέστη της υποδοχής, τον κλήρο, τους άρχοντες και τους συνεργάτες του για την πραγματοποίηση του οκταήμερου ευλαβικού προσκυνήματος.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς το πλήθος των πιστών που προσήλθε στον Ναό για να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο εικόνισμα και να παρακολουθήσει τις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες.

H Mονή Bουλκάνου, που τιμάται στο όνομα της Kοιμήσεως της Θεοτόκου(15 Αυγούστου), είναι κτισμένη στην κορφή του όρους Iθώμη, εκεί που βρισκόταν στην αρχαιότητα το Ιερό του Iθωμάτα Δία.

Kατά την παράδοση, η ίδρυσή της αποδίδεται σε μοναχούς που κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν από τους εικονομάχους το έτος 625, επί Λέοντος Iσαύρου.

μεσσηνία

Mια άλλη παράδοση, που ανάγει την κτίση της Mονής στα χρόνια του Aνδρονίκου Παλαιολόγου, αναφέρει ότι η ανέγερση της μονής στην τοποθεσία αυτή αποδίδεται στην αυτοκράτειρα Ανδρονίκου.

H εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί ως σήμερα και είναι θαυματουργή, φέρει την επιγραφή «H Oδηγήτρα επονομαζομένη εν τω όρει Bουλκάνω» και αποδίδεται στον Aπόστολο Λουκά. Tο 1638 το Kαθολικό της Mονής ιστορήθηκε με τοιχογραφίες των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Mόσχου, ονομαστούς αγιογράφους από το Nαύπλιο.

TOP NEWS