Η Πειραϊκή Εκκλησία στην Καβάλα και την Ξάνθη (24-27/02/2023)

  • Δόγμα

Η Πειραϊκή Εκκλησία στην Ξάνθη

24- 27 Φεβρουαρίου 2023

1η ημέρα:

24/02/2023.

  • Αθήνα
  • Καβάλα
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση, καφέ και φαγητό θα φτάσουμε το απόγευμα στην γραφική Καβάλα. Τακτοποίηση στο πολυτελές ξενοδοχείο διαμονής μας και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.
2η ημέρα:25/02/2023.

  • Εκκλησιασμός
  • Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
  • Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ξάνθης
  • Ξάνθη (περιήγηση πόλης
  • Καβάλα
Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, ενώ συνδέεται με τη στεριά με ξύλινη γέφυρα. Το μοναστήρι «προκαλεί» τους επισκέπτες να το θαυμάσουν καθώς μοιάζει να επιπλέει στο νερό. Προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο, οι οποίοι μπορούν από εκεί να απολαύσουν την υπέροχη θέα στο Θρακικό Πέλαγος. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας,  όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της. Προσκύνημα και αναχώρηση εκ νέου με βορειοανατολικό προορισμό όπου στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα στον κάμπο της Ξάνθης, θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Παναγίας  Αρχαγγελιώτισσας. Χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν την μεσιτεία της προς τον Υιό της και Θεό μας. Σαν κτίσμα το μοναστήρι αυτό όπως είναι σήμερα κτίσθηκε το 1841 επι της εποχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου. Βέβαια προϋπήρχε στην ίδια θέση πολλές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα και καταστράφηκε από δύο φοβερούς σεισμούς το 1829. Χρόνος για προσκύνημα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην γυναικεία Ιερά Μονή τής Αγίας Ειρήνης τής Μεγαλομάρτυρος χτισμένη μόλις το 1972. Τέλος θα καταλήξουμε στο στολίδι της Θράκης την Ξάνθη, αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης. Με σημείο εκκίνησης την καρδιά της πόλης, το ρολόι της κεντρικής πλατείας, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην γοητευτικά διαχρονική και κοσμοπολίτισσα Ξάνθη. H γαστρονομία αντανακλά την πολιτισμική της ταυτότητα καθώς αποτελεί μείγμα γεύσεων και αρωμάτων με προέλευση τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και τα Βαλκάνια. Θα δοκιμάσουμε τα Ξανθιώτικα αφράτα στραγάλια, φρέσκο ψάρικεμπάπ όλων των ειδών, ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, γιουφκάδες δηλαδή αρνάκι με χυλοπίτες, αλμυρές πίτες όπως παστουρμαδόπιτα, πρασοκρεατόπιτα και φυσικά καβουρμά, ένα αλλαντικό με προέλευση από τον Πόντο. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.
3η ημέρα:26/02/2023.

  • Εκκλησιασμός            (Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης)
  • Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοίνισσας
  • Περιήγηση Καβάλας
Αναχώρηση νωρίς το πρωί για τον Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, μόλις 500 μέτρα από το ξενοδοχείο μας. Θα συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε το πρωινό μας και έπειτα εκ νέου αναχώρηση για την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου. Η Μονή είναι κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία και την φυγή από την φασαρία του κόσμου. Κτήτορας της Μονής ήταν ο φιλομόναχος Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος, ο οποίος επέλεξε την περιοχή για την ίδρυση μίας νέας Μονής αφιερωμένης στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Το 1977 στο νέο Μοναστήρι ήλθαν να εγκαταβιώσουν οι πρώτες μοναχές. Με το πέρασμα του καιρού η Μονή άνθησε πνευματικά βλέποντας τα μέλη της αδελφότητας να αυξάνουν και την επέκταση των υποδομών της να μεγαλώνει. Μετά το προσκύνημά μας θα επισκεφθούμε, στο βόρειο τμήμα του φημισμένου όρους Παγγαίου ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα θρησκευτικά κέντρα ολόκληρης της Μακεδονίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, την παλαίφατη μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, γνωστή και ως μονή Κοσίνιτσας. Η Ιερά Μονή εδώ και αιώνες αποτελεί προπύργιο της ορθόδοξου πνευματικότητας αλλά και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Παρά τις δύσκολες ιστορικές συνθήκες στο διάβα των αιώνων με τελευταίο βαρύ λάβωμα από τους ομόδοξους Βούλγαρους, οι οποίοι άρπαξαν βιαίως πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονταν αιώνες στο θεομητορικό αυτό μοναστήρι, η μονή σήμερα στέκει όρθια και υποδέχεται κάθε πιστό της ευρύτερης μακεδονικής γης και όχι μόνο. Ο προσκυνητής που θα βρεθεί εδώ αμέσως θα νιώσει την χάρη της Παναγίας και αν κοντοσταθεί στην αχειροποίητο σεβάσμια εικόνα της θα δει το ιλαρό και καθηλωτικό πρόσωπο της μητέρας του Θεού και των ανθρώπων. Έπειτα θα μεταβούμε στην πόλη της Καβάλας όπου στις μαγευτικές γωνιές της, θα αναπνεύσουμε τους ρυθμούς της ιστορίας της, συναντώντας καπναποθήκες και κτίσματα-κοσμήματα του 18ου και 19ου αι. Ανεβαίνοντας την χερσόνησο της Παναγιάς θα μπούμε στην άλλοτε Νεάπολη και νυν Παλιά Πόλη των χρωμάτων και της πέτρας. Ολόκληρη είναι ένα μεγάλο μνημείο, όπου οι γειτονιές της αντανακλούν την πορεία της στο χρόνο και στα γεγονότα που βίωσε. Θα συναντήσουμε το Ιμαρέτ που θεωρείται αριστούργημα της Ύστερης Οθωμανικής Αρχιτεκτονικής και σπάνιο δείγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Λίγο πιο ψηλά, τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και τον παλιό φάρο που αγναντεύει την Θάσο και το Άγιο Όρος. Θα δούμε επίσης ακόμη ένα σύμβολο της πόλης, τις περίφημες Καμάρες δηλαδή το παλιό τοξωτό υδραγωγείο και τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου (1905). Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο, δείπνο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.
4η ημέρα:27/02/2023.

  • Καβάλα
  • Αθήνα
Πρωινό σε μπουφέ και σιγά – σιγά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μας στην Αθήνα. Με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, ξεκούραση και φαγητό θα φθάσουμε στην Αθήνα νωρίς το βράδυ.

 

Τιμή κατ’ άτομο 

Μονόκλινο: 475€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 350€
Παιδί έως 12 σε τρίκλινο: 275€

 

Περιλαμβάνονται:

  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο Lucy Hotel 5* στην Καβάλα.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής
  • Βραδινή μουσική διασκέδαση την Κυριακή 26/02 με Dj
  • Αρχηγός εκδρομής
  • Ο φόρος διαμονής του δωματίου
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Φ.Π.Α.

 Δεν περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

TOP NEWS