Η προσφορά του κατηχητικού στον σύγχρονο κόσμο

  • Δόγμα

Ομιλία για την προσφορά του Κατηχητικού Σχολείου στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Ομιλία από την κ. Αναστασία Σατλάνη, Κατηχήτρια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης και Νηπιαγωγού, με θέμα: «Η προσφορά του κατηχητικού στον σύγχρονο κόσμο».

Ακολουθεί ολόκληρη η Ομιλία:

Σεβαστοί Πατέρες,

Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητά μας παιδιά,

Μια ακόμη κατηχητική χρονιά λήγει με τη σημερινή γιορτή μας ,η οποία μπορεί να μη γίνεται σε κάποια από τις όμορφες τοποθεσίες της Μητροπόλεώς μας, όπως άλλες χρονιές, αλλά γίνεται στον πιο κατάλληλο τόπο: στον οίκο του Θεού και στον προαύλιο χώρο του.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, βρεθήκαμε όλοι μας κάτω από την εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού, που δεσπόζει στον θόλο του ναού κρατώντας το ευαγγέλιό Του και μας ευλογεί .

Ο Χριστός είναι παρών, όχι μόνο μέσα από την εικόνα Του!

Βρίσκεται πράγματι ανάμεσά μας, μαζί με τους Αγίους που είναι οι φίλοι Του και τους φύλακες Αγγέλους μας, που χαίρονται όταν κάνουμε κάτι προς δόξαν του Χριστού. Ο ίδιος ο Χριστός μας διαβεβαίωσε ότι όπου είναι συγκεντρωμένοι δύο ή τρεις στο όνομά Του, βρίσκεται ανάμεσά τους.

Βρίσκεται ανάμεσά μας σε κάθε κατηχητική μας συνάντηση, όταν συγκεντρωνόμαστε για να διδαχτούμε τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης μας.

Βρίσκεται ανάμεσά μας στην εκκλησία ,όταν συγκεντρωνόμαστε, για να τον λατρεύσουμε και να ενωθούμε μαζί του ,με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που κοινωνούμε το σώμα Του και το αίμα Του.

Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια, η πανδημία του κορονοϊού, έφερε πολλές δυσάρεστες αλλαγές στη ζωή μας. Δεν έκανε κακό μόνο στη σωματική μας υγεία, αλλά και στην ψυχική και στην πνευματική.

Μας ανάγκασε να απομονωθούμε, απομάκρυνε τους ανθρώπους τον έναν από τον άλλον, γιατί ο φόβος της αρρώστιας, αποδείχτηκε ισχυρότερος από την αγάπη, που ο Χριστός ζητά να έχουμε μεταξύ μας.

Το χειρότερο όμως είναι, ότι σε πολλούς ανθρώπους, ο φόβος της αρρώστιας, προκάλεσε επιφύλαξη να μεταλάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ξεχνώντας ότι ο Χριστός είναι η πηγή της Ζωής και δεν είναι δυνατόν να μεταδώσει αρρώστια και θάνατο.

Ο φόβος της πανδημίας, όπως επηρέασε όλη τη ζωή μας, επηρέασε και τα κατηχητικά μας σχολεία, που δεν είχαν την ίδια δυναμική, τα δύο τελευταία χρόνια.

Κατά την περσινή κατηχητική χρονιά, ο Σεβασμιώτατος, με την ακούραστη πατρική φροντίδα του για το ποίμνιό του και ειδικά για τα παιδιά, που είναι το μέλλον και η ελπίδα μας, έδωσε την άδεια και την ευλογία του, να λειτουργήσει πιλοτικά το διαδικτυακό κατηχητικό, σε κάποια από τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας.

Όπως η εκπαίδευση δεν σταμάτησε με το κλείσιμο των σχολείων, αλλά συνεχίστηκε διαδικτυακά και συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η κατήχηση, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες.

Γιατί όπως το σχολείο μας μαθαίνει γράμματα και μας δίνει τα εφόδια για τη ζωή, έτσι και το κατηχητικό είναι ένα σχολείο, που μας μαθαίνει τα ιερά γράμματα του Ευαγγελίου και μας δίνει τα εφόδια για την εν Χριστώ ζωή.

Μας μαθαίνει τι σημαίνει να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός και πόσο μεγάλη τιμή και ευθύνη είναι αυτό.

Μας μαθαίνει να ζούμε ως αληθινοί Χριστιανοί και να είμαστε άνθρωποι φιλόθεοι και φιλάνθρωποι και όχι φίλαυτοι, δηλαδή να αγαπάμε τον Θεό και τους συνανθρώπους μας και όχι μόνο τον εαυτό μας.

Να έχουμε το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος, δηλαδή να είμαστε πράοι και ταπεινοί, να έχουμε καθαρή καρδιά, να μετανοούμε για τα λάθη μας, να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, να είμαστε δίκαιοι και ειρηνικοί και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα με εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού.

Μας μαθαίνει ότι πρέπει να προσευχόμαστε, όχι μόνο για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, αλλά για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για όσους έχουν ανάγκη.

Γιατί ο Χριστός μας δίδαξε να προσευχόμαστε, λέγοντάς μας για την δύναμη της προσευχής “Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάξτε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα ανοίξει για εσάς.”

Μας μαθαίνει το κατηχητικό, να τιμούμε την Παναγία Μητέρα του Χριστού και Μητέρα όλων μας και τους Αγίους, που είναι προστάτες μας και πρεσβευτές μας στον Θεό και αυτούς να έχουμε ως πρότυπα.

Γιατί οι Άγιοι είναι απλοί άνθρωποι όπως εμείς, που ενώνονται με τον Θεό, ταυτίζουν το θέλημά τους με το θέλημα του Θεού και η καρδιά τους πλατύνεται και θέλει να χωρέσει όλο τον κόσμο και προσεύχεται για όλο τον κόσμο.

Μας μαθαίνει το κατηχητικό, πως πρέπει να πολεμούμε τις δυνάμεις του κακού, ως στρατιώτες του Χριστού, έχοντας ως όπλο μας τον Σταυρό, που είναι το σύμβολο της Αγάπης και της Θυσίας του Χριστού για μας.

Όλα αυτά τα προσφέρει το κατηχητικό, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σ’ εμάς τους κατηχητές, που εξετάζουμε τον εαυτό μας και ελέγχουμε αν τηρούμε με συνέπεια όσα διδάσκουμε.

Όμως το κατηχητικό από μόνο του δεν είναι αρκετό, γιατί όπως είπαμε, απλώς μας προετοιμάζει για τη ζωή μας με τον Χριστό.

Η εκκλησία είναι αυτή που μας συνδέει με τον Χριστό, γιατί όπως είπε ο Απόστολος Παύλος, είναι το σώμα του αναστημένου Χριστού, στο οποίο όλοι οι Χριστιανοί είμαστε μέλη και η κεφαλή είναι ο Χριστός.

Η εκκλησία θα είναι πάντα στη ζωή μας το απάνεμο λιμάνι μας, γιατί ο Χριστός με μια Του κίνηση, έχει τη δύναμη να κοπάζει τις φουρτούνες και τους θυελλώδεις ανέμους της ζωής μας.

Ο Ίδιος μας είπε: “Ελάτε κοντά μου όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι με τα βάρη της ζωής κι εγώ θα σας ξεκουράσω”.

Ελάτε λοιπόν αγαπημένα μας παιδιά μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, για να σας ενισχύσει, με τη δύναμη της ευλογίας Του και του φωτισμού Του.

Και να έχετε ως πρότυπο στη ζωή σας τον Θεάνθρωπο Χριστό, που είναι το αληθινό Φως και να ομολογείτε την πίστη σας σ’ Αυτόν, μέσα στη δύσκολη εποχή της αποστασίας από τον Θεό.

Αυτή η ομολογία της πίστης μας, είναι προϋπόθεση για την σωτηρία μας, σύμφωνα με το λόγο του Χριστού: “Όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα ομολογήσω κι εγώ αυτόν, μπροστά στον ουράνιο πατέρα μου”.

Η πίστη στο Χριστό είναι τρόπος ζωής,που μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον δυναμώνει, τον κάνει ήρεμο και ειρηνικό.

Με την πίστη στο Χριστό, οι Χριστιανοί γίνονται “το φως του κόσμου” και “το αλάτι της γής”, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού.

Ως “φως του κόσμου”, όσοι πιστεύουν στον Χριστό, είναι φωτεινοί άνθρωποι και φωτίζουν τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Ως “αλάτι της γης”, διατηρούν και δίνουν ουσία στον σύγχρονο κόσμο της ηθικής κατάπτωσης και της διαφθοράς.

Με την πίστη στο Χριστό, να γίνετε η μαγιά που μπορεί να ζυμώσει όλο το φύραμα, δηλαδή να αποκτήσετε τη δύναμη, να αλλάξετε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Και τότε, όπως είπε ο άγιος Παΐσιος, “μπορούμε να ελπίζουμε στον Θεό πατέρα μας, ότι θα σώσει την Ελλάδα μας και όλο τον κόσμο, χάρη στον μικρό αυτό αγώνα της μαγιάς, των λίγων Χριστιανών με ζωντανή και αληθινή πίστη”.

Εκ μέρους όλων των κατηχητών, θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, που μας τίμησε με την κλήση μας ως κατηχητές και μας ενισχύει στο έργο μας με την ευλογία του.

Ευχαριστούμε τους Πατέρες των ενοριών μας, που μας περιβάλλουν με την ευχή τους και με την υποστήριξή τους.

Ευχαριστούμε τους γονείς των παιδιών μας, για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους, στην Εκκλησία του Χριστού.

Και τέλος ευχαριστούμε πολύ εσάς αγαπημένα μας παιδιά, για την αγάπη και το σεβασμό που έχετε για εμάς, αλλά και γιατί κι εσείς μας διδάσκετε, με την απλότητα και την αθωότητά σας, που πρέπει να την μιμηθούμε, γιατί όπως είπε ο Χριστός, έτσι μόνο θα κερδίσουμε την βασιλεία των ουρανών.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση το φθινόπωρο στα κατηχητικά μας σχολεία!

TOP NEWS