Η Σάμος τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευσεβίου και τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη της

  • Dogma
σάμου

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Βαθέος Σάμου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευσεβίου, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος Σεβασμιωτάτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, ο οποίος άγει και τα ονομαστήριά του. 

Με τον Μητροπολίτη Σάμου, συνιερούργησαν  οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και Περιστερίου κ. Γρηγόριος, με τη συνευχητική συμμετοχή Κληρικών της Μητρόπολης Σάμου και από άλλες Μητροπόλεις, των Πρωτοσυγκέλων των Μητροπόλεων Δημητριάδος και Περιστερίου, του Ιεροκήρυκος της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμ. Αλεξίου και την παρουσία του Βουλευτού του Νομού, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, των επικεφαλής των Στρατιωτικών σχηματισμών και των Σωμάτων Ασφαλείας της νήσου και πολλών πιστών.

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, αναφερθείς στο λόγο του Κυρίου «εγώ ειμί η θύρα», υπογραμμίζοντας ότι ο Κύριος ποτέ δεν κλείνει την θύρα της Εκκλησίας και της Βασιλείας των Ουρανών σε όσους προσέρχονται προς Αυτόν!

«Αντίθετα», προσέθεσε, «εμείς οι άνθρωποι συχνά δυσκολευόμαστε να περάσουμε απ’ αυτήν, διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία και συναίσθηση των δυνατοτήτων, που έχει ο καθένας προσωπικά, για να προσεγγίσει την αγιότητα»!

Ευχήθηκε δε εγκαρδίως προς τον άγοντα τα Ονομαστήριά του κ. Ευσέβιο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, επι 27 χρόνια ποιμαίνει θεοφιλώς και λαοφιλώς την λαχούσαν αυτώ ακριτική Μητρόπολη Σάμου, διακρινόμενος για το εκκλησιαστικό του ήθος και τη θυσιαστική αγάπη προς το ποίμνιό του, με πολύπτυχο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Απευθυνόμενος δε προς τους παρισταμένους Σαμίους πιστούς, τους προέτρεψε να παραμείνουν, με προεξάρχοντα τον Ποιμενάρχη τους κ. Ευσέβιο, αδιαπραγμάτευτοι βιγλάτορες και φρουροί όχι μόνο της Ελληνικής γης, αλλά και της Ελληνικής θάλασσας, η οποία, όπως διακήρυξε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ κατά την παρελθούσα εορτή των Κατακομβών, από τα αρχαιότατα χρόνια ήταν και μέχρι τέλους της ιστορίας θα είναι Ελληνική και Χριστιανική, τα ύδατα της οποίας προσέθεσε ο κ. Δωρόθεος Β’ έχουν πολλάκις πορφυρωθεί από το αίμα των Ελλήνων Χριστιανών, σφαγιασθέντων υπερασπιστών της και έχουν αναμειχθεί με τα δάκρυα των καταδιωγμένων, πριν 100 χρόνια, προσφύγων από τα απέναντι Μικρασιάτικα παράλια.

Τέλος, υπεγράμμισε τους δεσμούς που συνδέουν τις Μητροπόλεις Σύρου και Σάμου, καθώς δύο επιφανείς Μητροπολίτες Σύρου, ο Αλέξανδρος Λυκούργος και ο Φιλάρετος Ιωαννίδης ήταν Σάμιοι, ο δε νυν Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος έλαβε το άγιο Βάπτισμα στην κολυμβήθρα του Πανίερου Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου, η Οποία και τον ανήγαγε στο Επισκοπικό Αξίωμα.

Ακολούθως, παρετέθη Μοναστηριακή δοχή στη γυναικία Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
Την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, στον ίδιο Ιερό Ναο τελέσθηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανέπτυξε τους αδιάψευστους λόγους του Κυρίου «εγώ ειμί η οδός, η αλήθεια και η ζωή»!

TOP NEWS