Η Σάμος τίμησε την προσάρτησή της στην Ελλάδα

  • Dogma

 
 
 
 
Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών σε συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα κατά τον παρελθόντα Αύγουστο, με ομιλίες και πολιτιστικά δρώμενα ανά τις πόλεις και τα χωριά της Σάμου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα (11/11/1912-11/11/2012), εν ευχαριστία προς τον Θεόν και ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς προγόνους μας, προέβη υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και εποπτεία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσεβίου στην πραγματοποίηση μιάς ακόμη σειράς εκδηλώσεων με σκοπό τον πανηγυρικό εορτασμό της ιστορικής επετείου της Α΄ Εκατονταετηρίδος από την ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα.

 

Το Σάββατο 10-11-2012 το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καρλόβασι, όπου και ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Κωνσταντίνου του Α΄ του Βοντζαλίδη, ο οποίος, ως Μητροπολίτης Σάμου (1903-1926) αγωνίσθηκε με σθένος για την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, και την συνυπέγραψε με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Ευσεβίου, ο οποίος στην σύντομη ομιλία του εξήρε την προσωπικότητα και τον πατριωτισμό του μακαριστού προκατόχου του κυρού Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας την θερμή πίστη Του στον Χριστό και την πολλή αγάπη του στην Εκκλησία.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 10-11-2012 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητος Καρλοβασίων και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μακαριστό Μητροπολίτη Σάμου Κωνσταντίνο Βοντζαλίδη, κατά την οποίαν ομίλησε ο συντοπίτης μας κ.κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής του Δ.Π.Θ. στην Έδρα της Λαογραφίας με θέμα: «Κωνσταντίνος ο Α΄ ο Βοντζαλίδης, ο Καρλοβασίτης Μητροπολίτης της Ενώσεως». Αμέσως μετά την ομιλία η Χορωδία της Δημοτικής Ενότητος Καρλοβασίων, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Χαραλάμπους Κοτζαμάνη, παρουσίασε επετειακό μουσικό πρόγραμμα.

 

Η εκδήλωση περατώθηκε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος διένειμε στο πολυπληθές ακροατήριο το ενθύμιο, που εκτύπωσε η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας ως αναμνηστικό των εορταστικών επετειακών αυτών εκδηλώσεων.

 

{gallery}64{/gallery}

 

Την Κυριακή 11-12-2012 τελέσθηκε μεγαλοπρεπής αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσεβίου στον Ιερό Ναό του αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος Σάμου, εντός του οποίου υπεγράφη και η Ένωση με την Ελλάδα την Κυριακή 11-11-1912 και αναγνώσθηκε η Εγκύκλιός του προς τον ευσεβή Λαό, σχετικώς με τα διδάγματα, που αντλούμε από την επέτειο της Α΄ Εκατονταετηρίδος.

 

Ακολούθως τελέσθηκε η Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και παρουσία εκπροσώπου της Κυβερνήσεως και των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Νήσου, στη διάρκεια της οποίας το πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Αγγελινάρας, τ.Λυκειάρχης, Διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας και απόγονος της οικογενείας Σοφούλη.

 

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους, Άρχοντες και Λαό, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και ομοψυχία και συνήγειρε όλους να ψάλουν το Εθνικό ύμνο και να κατευθυνθούν εν πομπή στον αύλειο χώρο του Ναού, για τα αποκαλυπτήρια της μνημεικής στήλης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Μ. ΣΑΜΟΥ

 

 

 

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ