Η συζήτηση στη Σύνοδο για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας και η επόμενη ημέρα

  • Δόγμα
δις

Τι θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης, θεολόγος

Ο αιφνίδιος θάνατος του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κυρού Κοσμά, από κορωνοϊό, έφερε στο προσκήνιο όσα σενάρια και συζητήσεις περί πιθανής διχοτόμησης της μητρόπολης Αιτωλίας, μιας μητρόπολης από τις μεγαλύτερες γεωγραφικά στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 219 ενορίες.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου , κ. Κωνσταντίνος Λύρος, με την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, την περασμένη εβδομάδα, έσπευσε να απομακρύνει κάθε τέτοιο πιθανό σενάριο περί διχοτόμησης, εκφράζοντας την αντίθεσή του και προβάλλοντας τον συμβολικό απόηχο που φέρει η Πόλη του Μεσολογγίου παγκοσμίως, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την επιθυμία των Μεσολογγιτών κατοίκων να παραμείνει η έδρα της μητρόπολης ως έχει μέχρι σήμερα, στο Μεσολόγγι.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Αγρινίου, προβάλλοντας την πληθυσμιακή υπεροχή του δήμου, περίπου 100.000 κατοίκους, και μέσω τοπικών Συλλόγων της περιοχής, διεκδικεί τη μεταφορά της έδρας της μητρόπολης στη δική του δημοτική δικαιοδοσία.

Ο τοποτηρητής της μητρόπολης Αιτωλίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, διαμήνυσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια προς αυτό να αποφασίσει Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία, πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών, συνεδρίαση της, Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022, έδειξε ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο διχοτόμησης της μητρόπολης, της οποίας τα γεωργαφικά όρια, σε περίπτωση που θα διχοτομηθεί, θα επηρεάσουν και άλλες γειτονικές μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων και τη μητρόπολη Ναυπάκτου.

Βέβαια, το ερώτημα που αναφύεται είναι αν πράγματι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εισηγηθεί τη διχοτόμηση στην Κυβέρνηση, τι θα πράξει η τελευταία, η οποία προφανώς, δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τους γειτνιάζοντες δήμους της μητρόπολης, και, ακόμη, περισσότερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η συζήτηση της επόμενης ημέρας, καθώς είναι, επίσης, και άλλες μητροπόλεις, σχεδόν στα ίδια γεωγραφικά όρια της μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας που ακολουθούν. Θα εισηγηθεί και εκεί η ΔΙΣ τη διχοτόμηση και με ποιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό κόστος;

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει ορόσημο για τις όποιες εκκλησιαστικές και μητροπολιτικές εξελίξεις, τόσο στη μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας όσο και σε άλλες παρόμοιες μητροπόλεις.

TOP NEWS