“Η Θεία Λειτουργία είναι Μυστήριο κι όχι αντικείμενο προς επιστημονική έρευνα”

  • Dogma
θεία λειτουργία

Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας  Παναγιώτης Λύρας, με ομιλητές τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια  Αγγελική Μαστοράκη και τη συγγραφέα του βιβλίου Εκπαιδευτικό – Θεολόγο  Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη. Στην ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ανέφερε πως η πρόσκληση της συγγραφέως, να συμμετάσχει ο ίδιος ως ομιλητής στην […]

Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας  Παναγιώτης Λύρας, με ομιλητές τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια  Αγγελική Μαστοράκη και τη συγγραφέα του βιβλίου Εκπαιδευτικό – Θεολόγο  Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη.

Στην ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ανέφερε πως η πρόσκληση της συγγραφέως, να συμμετάσχει ο ίδιος ως ομιλητής στην παρουσίαση αυτή, αποτέλεσε συγχρόνως και πρόκληση, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε “για έναν κληρικό, που δεν βλέπει τα πάντα ως ένα παιδί, είναι δύσκολο να αποτυπώσει σε χαρτί ή ακόμα και να αρθρώσει λόγο αναφορικά με όσα βιώνει, στην μέχρι τώρα εικοσιπενταετή ιερατική του πορεία, στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο να παρουσιάζει ένα βιβλίο το οποίο προλογίζουν και τους οποίους διακρίνουμε ως συνοδίτες στο ταξίδι αυτού του βιβλίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά : “Ταξίδι λοιπόν στη Θεία Λειτουργία. Ένα ταξίδι που συντόνισε και οργάνωσε η συγγραφέας κ. Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη και που συνταξιδιώτες, εκτός από όλους όσους έχουν την ευλογία να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, διακρίνουμε από τις πρώτες σελίδες τους επευλογούντας την παρούσα έκδοση, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον πολύκλαυστο και αώρως κοιμηθέντα Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει περατωμένη την εργασία της συγγραφέως και τον κατά πάντα σεβαστό μας Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, τον μουσουργέτη και θεόπνευστο συγγραφέα πλείστων όσων ασματικών ακολουθιών της Εκκλησίας μας.”

“Η Θεία Λειτουργία είναι Μυστήριο κι όχι αντικείμενο προς επιστημονική έρευνα”

Εν συνεχεία υπογράμμιε το νόημα και την ουσία της Θείας Λειτουργίας, τονίζοντας πως η Θεία Λειτουργία είναι Μυστήριο κι όχι αντικείμενο προς επιστημονική έρευνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Όσες φορές ασχολούμαστε με την Θεία Λειτουργία δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι η Θ. Λειτουργία είναι μυστήριο, που προσφέρεται από την Εκκλησία σαν αλήθεια πίστεως και όχι σαν αλήθεια που θα την κατανοήσει κανείς με την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Ας μη ζητούμε λογικά επιχειρήματα μέσα σ’ αυτή. Εξάλλου «Οὐ φέρει τὸ μυστήριον ἔρευναν·».


Στη συνέχεια η Ψυχολόγος  Αγγελική Μαστοράκη παρουσίασε τις θετικές επιδράσεις της Θείας Λειτουργίας στην ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου αλλά και στις αρχές που προβάλλει η Θεία Λειτουργία στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, τονίζοντας τις αρχές της ισότητας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και προ πάντων της αγάπης.


Τέλος η συγγραφέας του βιβλίου  Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη, αναφέρθηκε στους λόγους που την οδήγησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και τις βιωματικές εμπειρίες της, από τα παιδικά της χρόνια, κατά την συμμετοχή της ως παιδί στης Θεία Λειτουργία.

Πηγή: messinialive.gr

TOP NEWS