Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Είναι το Φως το αληθινό, που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο με την παρουσία Του, όταν ενεργεί αυτά που ο Χριστός διδάσκει και όταν πορεύεται στη ζωή του με το μέτρο της αγάπης που Εκείνος έδωσε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών (του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) 12 Μαρτίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τ.Κ. Ελευθεροχωρίου Φαρσάλων.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια έμπονη πορεία ,στην οποία μας καλεί η Εκκλησία μας να αγωνιστούμε, για να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από τις ψυχοφθόρες καταστάσεις, ώστε να εορτάσουμε το εκούσιο πάθος και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου.

Αυτόν τον πνευματικό αγώνα ,πρέπει να τον ακολουθούμε, όχι μόνο αυτή την ευλογημένη περίοδο, που είναι το πνευματικό σχολείο της Εκκλησίας μας, αλλά σε όλη την ζωή μας και να μάθουμε να νηστεύουμε, να εγκρατευόμαστε, να προσευχόμαστε, να εξομολογούμαστε στον πνευματικό μας και να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Τότε η χάρις του Θεού θα μας επισκιάζει, θα μας χαριτώνει και θα μας ευλογεί.

Σχολιάζοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα, που αναφέρεται στην θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι μας δίνει σπουδαίες διδασκαλίες.

Μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να είμαστε σκληρόκαρδοι ,αλλά να έχουμε πραγματική αγάπη προς τους άλλους ,ώστε να επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στον Χριστό, ο Οποίος μας έδωσε το μέτρο της αγάπης με την σταυρική Του θυσία .

Ο Χριστός πραγματοποίησε το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού ,γιατί είδε την πίστη και την αγάπη των τεσσάρων φίλων του, η οποία παρέκαμψε τα εμπόδια και εφηύρε λύση, ώστε να τον φέρουν μπροστά Του.

Ο Κύριος του είπε: «Τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου», συνδέοντας τη σωματική ασθένεια με την ψυχική .Η ψυχική ασθένεια έχει αντίκτυπο και στο σώμα, ενώ όταν είμαστε υγιείς ψυχικά, ακόμη και αν έχουμε την χειρότερη ασθένεια, μπορούμε με την πίστη στον Χριστό να την αντιμετωπίσουμε. Η θεϊκή επέμβαση, έχει αποτέλεσμα και στο σώμα και στην ψυχή, γιατί για τον Θεό, δεν έχει σημασία μόνο το σώμα, όπως έχει για εμάς, αλλά η θεόσδοτη ψυχή και θέλει να γίνουμε χαριτωμένοι και θεοειδείς άνθρωποι .

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας διδάσκει, επίσης, ότι ο παντεπόπτης Χριστός γνώριζε τις κρυφές σκέψεις των Γραμματέων, έτσι γνωρίζει τα κρύφια της καρδιάς μας, ακόμα κι αν προσπαθούμε να τα κρύψουμε και από τον ίδιο τον εαυτό μας.

Είναι το Φως το αληθινό, που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο με την παρουσία Του, όταν ενεργεί αυτά που ο Χριστός διδάσκει και όταν πορεύεται στη ζωή του με το μέτρο της αγάπης που Εκείνος έδωσε.

TOP NEWS