«Η υποδοχή των ρόδων» – Με ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας το ΕΚΠΑ υποδέχθηκε τους πρωτοετείς

  • Dogma

Η βία με βάση το φύλο ή έμφυλη βία παρόλο που πλήττει και τα δύο βιολογικά φύλα με διαφορετικούς τρόπους, δυστυχώς αποδεικνύεται πως επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Η έμφυλη βία παίρνει διάφορες μορφές όπως ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική ή οικονομική και επιφέρει βλάβη στα άτομα τα οποία είναι θύματα της. Δυστυχώς κατά το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βομβαρδίζεται καθημερινά από ειδήσεις, οι οποίες καταγράφουν ακραία περιστατικά βίας, όπως δολοφονίες και βιασμούς.

Η Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, υποδέχτηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στο Κεντρικό Αμφιθέατρό της τους πρωτοετείς φοιτητές της με μία εκδήλωση, η οποία καλείται «Η υποδοχή των ρόδων».

Η επιλογή του τίτλου δεν ήταν τυχαία, καθώς πέραν του συμβολικού μηνύματος που εμπεριέχει, θα συνδυαστεί με την προσφορά σε κάθε νέο φοιτητή μίας Καινής Διαθήκης, του Ευαγγελίου της αγάπης, ενός κόκκινου τριαντάφυλλου και ενός συλλογικού τόμου με τίτλο «Γυναίκες στη σκιά της βίας, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών».

Με την εκδήλωση αυτή η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κάλεσε  τους νέους σε αφύπνιση, στην συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας όχι απλά τις διανθρώπινες σχέσεις αλλά τη συνοχή της κοινωνίας μας. Είναι η ώρα, κατά την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα, η έχουσα την ευθύνη για την παροχή του υψηλότερου επιπέδου της Παιδείας στη χώρα, έρχεται σθεναρά να δηλώσει ΩΣ ΕΔΩ, να διατρανώσει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής βίας και ταυτόχρονα να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, επούλωσης των τραυμάτων και ταυτόχρονα καλλιέργειας του πνεύματος της καταλλαγής, της συντροφικότητας, της ανεκτικότητας, της αγάπης προς τον πλησίον.

Ας αποτελέσει η εκδήλωση της υποδοχής των πρωτοετών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ το εφαλτήριο για την αφετηρία μίας συγκροτημένης προσπάθειας περιορισμού της έμφυλης βίας.

 

TOP NEWS