Η Υπουργός Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Κισάμου

  • Δόγμα

Η κα Υπουργός βρίσκεται στα Χανιά, σε αυθημερόν ταξίδι, ομιλήτρια στο 11ο διεθνές ετήσιο φόρουμ Πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την συμμετοχή 400 εκπροσώπων από 37 Χώρες.

Τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την ειδική σύμβουλο του Υπουργείου κα Άννα Παναγιωταρέα.

Η κα Υπουργός βρίσκεται στα Χανιά, σε αυθημερόν ταξίδι, ομιλήτρια στο 11ο διεθνές ετήσιο φόρουμ Πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την συμμετοχή 400 εκπροσώπων από 37 Χώρες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα, υποδέχθηκε την κα Υπουργό.

«Η επίσκεψη σας εις την Ι.Μητρόπολη μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά και σας ευχαριστούμε θερμά που, μέσα στον φόρτο των πολλών και υψηλών καθηκόντων και υποχρεώσεων μας και παρά το βεβαρυμμένο του προγράμματος σας, καθώς γνωρίζουμε ότι χθές επιστρέψατε από το Μεξικό, μας χαρίζετε την χαρά της παρουσίας σας, εδώ στον τόπο μας, την όμορφη Κίσαμο, την κατάμεστη από μνημεία ιδιαιτέρου αρχαιολογικού κάλλους και ενδιαφέροντος. Ιστορικές Μονές όπως η Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς ως και η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, ως επίσης και μνημεία-τόποι κορυφαίοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως η Πολυρρήνια, τα Φαλάσαρνα, τα ευρήματα εντός της πόλεως της Κισάμου ως και το Αρχαιολογικό της Μουσείο, κ.α. καθιστούν την Κίσαμο τόπο υψηλής επισκεψιμότητας και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ.Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας την κα Υπουργό δια «την ουσιαστική και έμπρακτη συμβολή της εις την έγκριση των μελετών του Μουσείου της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς από το ΚΑΣ» και ενημερώνοντας την δια το Βυζαντινό Μουσείο το οποίο η Μητρόπολις θα δημιουργήσει: «εντός της Κισάμου και λίγα μόλις μέτρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ιδιοκτησία που δώρισε στην Ι. Μητρόπολη ο Δρ. Σεραφείμ Καστανάκης, Καθηγητής Ιατρικής, Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου», προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα παλαιό αρχοντικό 250 τ.μ. με προαύλιους χώρους περί τα 300τ.μ., οι οποίοι μαζί με το Μουσείο θα διαμορφωθούν σε χώρους εκδηλώσεων και εικαστικών δράσεων».

Η κα Υπουργός εξέφρασε την χαρά της δια την ευκαιρία της επικοινωνίας αυτής, δηλώνοντας: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα στην όμορφη Κίσαμο και έχω την χαρά της συνάντησης και επικοινωνίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος είναι γνωστός για το πολυδιάστατο έργο του ως και την συμβολή του στην ανακαίνιση των Ι. Μονών, τόσο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, όσο και της Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας ως και της γυναικείας Μονής του Παρθενώνα. Όλη η Κίσαμος είναι ένα ζωντανό Μουσείο και η Υπηρεσία μας εργάζεται μεθοδικά για την προαγωγή των έργων της περιοχής». Ο Δήμαρχος Κισάμου κ.Γεώργιος Μυλωνάκης, ο οποίος μετείχε της συνάντησης καλωσόρισε την κα Υπουργό, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των μνημείων της περιοχής ως και την άριστη συνεργασία Δήμου και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων και ζήτησε την στήριξη των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ως και νέων. Η κα Υπουργός δήλωσε την πλήρη στήριξη και το ενδιαφέρον της για τις Αρχαιότητες της Κισάμου και, όπως ανέφερε: «σε επικείμενη επίσκεψη θα δει εκ του σύνεγγυς τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος προσέφερε στην κα Υπουργό Εικόνα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, με αναφορά εις τα πρόσφατα λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος Του, στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου.

TOP NEWS