Ιερά Αγρυπνία στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού στο Περιστέρι

  • Dogma
ιερά αγρυπνία

Ιερά αγρυπνία θα τελεστεί στο Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Περιστερίου «Εσταυρωμένου», στη μνήμη της Οσίας Μητρός Ημών Φιλοθέης της Αθηναίας, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου από 19:30 – 00:30.

Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Περιστερίου «Εσταυρωμένου», όπου θα τελεστεί η Ιερά αγρυπνία, βρίσκεται όπισθεν Κοιμητηρίου Περιστερίου.

Μετά το πέρας θα παρατεθεί κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Πρόσβαση στην Ιερό Ναό:
1. Μετρό γραμμή 2 από Αθήνα στάση Αγ.Αντωνίου-Ανταπόκριση με λεωφορείο 823-Στάση Ηφαίστου
2. Μετρό γραμμή 2 από Αθήνα στάση Ανθούπολη-Ανταπόκριση λεωφορείο Α13 & τρόλεϊ 12-Στάση Κοιμητηρίου
3. Τρόλεϊ 12 στάση Κοιμητηρίου.

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 – 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξήτασε και ερεύνησε τα κατά τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, σύνταξε αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να τάξει την οσία Φιλοθέη στους χορούς των αγίων. Σ’ αυτό το συνοδικό έγγραφο είναι γραμμένα και τούτα: «Eπειδή εδηλώθη ασφαλώς ότι το θειότατον σώμα της οσιωτάτης Φιλοθέης ευωδίας πεπληρωμένον εστί και μύρον διηνεκώς εκχείται, αλλά και τοις προσιούσι τε ασθενέσι τε και θεραπείας δεομένοις την ίασιν δίδωσι… τούτου χάριν έδοξε ημίν τε και πάση τη ιερά Συνόδω των καθευρεθέντων ενταύθα αρχιερέων συγγραφήναι και ταύτην εν τω χορώ των οσίων και αγίων γυναικών, ώστε κατ’ έτος τιμάσθαι και πανηγυρίζεσθαι». Tην Aκολουθία της την έγραψε κάποιος σοφός και ευλαβής άνθρωπος που ονομαζόταν Iέραξ. Aνάμεσα στα ωραία εγκώμια είναι και τούτο: «Δαυΐδ γαρ το πράον έσχες και Σολομώντος, σεμνή, την σοφίαν, Σαμψών την ανδρείαν, και Aβραάμ το φιλόξενον, υπομονήν τε Iώβ, του Προδρόμου δε θείαν άσκησιν…».

Το Λείψανο, πλήν της Κάρας, η οποία έχει χαθεί, της Αγίας  Φιλοθέης βρίσκεται αδιάφθορο στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, ενώ ένας δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Εκάλης Αττικής.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ