Ιερά Επιστασία για βάπτιση από ομόφυλο ζεύγος: «Εκφράζουμε την λύπη μας για εμφανίσεις προσώπων της Εκκλησίας που σκανδαλίζουν το λαό»

  • Δόγμα

Η Ι. Επιστασία, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και παραχάραξης της ιερολογίας του μυστηρίου του Βαπτίσματος, τονίζει ότι η Εκκλησία δε μπορεί να αποδεχθεί άλλη οικογένεια, πέραν αυτής που θεσπίζει το Ιερό Ευαγγέλιο.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Σαφείς αποστάσεις πήρε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, με Ανακοίνωσή της, αναφορικά με την πρόσφατη βάπτιση από τον Αρχιπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, παιδιών από ομόφυλο ζεύγος.

Η Ι. Επιστασία, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και παραχάραξης της ιερολογίας του μυστηρίου του Βαπτίσματος, τονίζει ότι η Εκκλησία δε μπορεί να αποδεχθεί άλλη οικογένεια, πέραν αυτής που θεσπίζει το Ιερό Ευαγγέλιο.

Μάλιστα, στην Ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ι. Επιστασία και το Άγιον Όρος εν γένει, εκφράζουν την λύπη τους για τις εμφανίσεις κληρικών που κατορθώνουν να σκανδαλίσουν το λαό του Θεού, τόσο με τη φυσική παρουσία τους όσο και με τις δηλώσεις τους, που δεν έχουν σχέση με το Ευαγγέλιο και την Παράδοση της Εκκλησίας.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Ι. Κοινότητος:

“Εξ αφορμής προσφάτων δημοσίων εμφανίσεων και τοποθετήσων κληρικών της Εκκλησίας, ακόμη και ιεραρχών, οι οποίες αφήνουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι δυνατόν η Εκκλησία να δέχεται οποιαδήποτε άλλη μορφή οικογένειας, εκτός από αυτήν που θεσπίζει το Ιερόν Ευαγγέλιον, η Ιερά Κοινότης επιθυμεί να τοποθετηθεί και δημοσίως.

Το Άγιον Όρος, ως χώρος προσευχής και ασκήσεως, με αδιάσπαστη συνέχεια λειτουργική και πνευματική, εύχεται ταπεινά υπέρ του σύμπαντος κόσμου, για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως διακρίσεων.

Το μυστήριο του βαπτίσματος, με το οποίο ο άνθρωπος γίνεται μέλος της Εκκλησίας και λαμβάνει την χάρη του Αγίου Πνεύματος, αναμφισβήτητα αποτελεί την ορατή έκφραση της άπειρης αγάπης του Θεού. Η προσπάθεια να ζήσουμε σύμφωνα με το άγιο Ευαγγέλιο και τον νόμο του Θεού εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεν θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε την λύπη μας για τις παραπάνω δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις προσώπων της Εκκλησίας, οι οποίες παρέχουν αφορμές σκανδαλισμού του πιστού λαού. Είναι σαφώς ξένο προς την διδασκαλία του Ευαγγελίου και το Ορθόδοξο ήθος να αφήνεται να εννοηθεί ότι ένα «ομόφυλο ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρείται ως οικογένεια και να αναγνωρίζεται σε αυτό δικαίωμα υιοθεσίας τέκνων, καθώς κάθε τέτοιου είδους μορφή τεκνοθεσίας η αναδοχής αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία, την ανθρώπινη φύση αλλά και στο ήθος και στις παραδόσεις του λαού μας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει και τα στοιχειώδη δικαιώματα αθώων αντυπεράσπιστων ανθρώπων, που δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον.

Τα ανωτέρω εκφράζομε ως φωνή ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την πορεία της πατρίδος μας, και μάλιστα σε περίοδο τόσο κρίσιμη γι᾽ αυτήν.

Είθε η Προστάτις της πατρίδος μας και Έφορος του Αγίου Όρους Υπεραγία Θεοτόκος να μεσιτεύει προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν για να οδηγήσει όλους σε μετάνοια και ζωή σύμφωνα προς το φως του Ευαγγελίου και την διδασκαλία Του

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προιστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω”.

TOP NEWS