Ιερά μηνύματα-παρέμβαση υπέρ κομμάτων

  • Δόγμα

Όλα όσα αποκαλύφτηκαν μετά τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, έφεραν σε δύσκολη θέση πολλούς μητροπολίτες στις περιφέρειες των οποίων το κόμμα «Νίκη», συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά. Άμεση ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμου, ο οποίος έκανε λόγο για φονταμενταλιστές και φανατικούς, οι οποίοι διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν εκλογές, η επίσημη Εκκλησία, με ανακοίνωσή της, ζήτησε από το σύνολο των κληρικών να απέχουν από κάθε πολιτική δράση. Μάλιστα, περισσότεροι μητροπολίτες, με εγκυκλίους, προειδοποίησαν με μέτρα κατά όλων, όσοι εμπλακούν με υποψηφίους.

Όλα όσα αποκαλύφτηκαν μετά τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, έφεραν σε δύσκολη θέση πολλούς μητροπολίτες στις περιφέρειες των οποίων το κόμμα «Νίκη», συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά. Άμεση ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμου, ο οποίος έκανε λόγο για φονταμενταλιστές και φανατικούς, οι οποίοι διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη.

Δηλώσεις έκανε και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγάντιος στη μητρόπολη του οποίου η «Νίκη» συγκέντρωσε ποσοστό 4,13 %: “Νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μας είναι καθαρά η εννοποιητική δύναμη που πρέπει να είμαστε μέσα στην Ελληνική κοινωνία, να κρατήσουμε τους διακριτούς ρόλους και να μη μετατραπούμε ποτέ σε κόμμα ή κάνεις να μη μας δωρίσει σε κάποιο κόμμα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θέλουμε καθόλου κοσμική εξουσία. Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο. Κανείς να μη μας δωρίσει και κανείς να μην οδηγήσει τα πράγματα ποτέ, αλλοίμονο, η εκκλησία στον τόπο μας να μετατραπεί σε κόμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και εντελώς διχαστικό. Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το Ιράν. Εκεί πλέον έχουμε μία πλήρη επικράτηση θεοκρατική. Εκεί πλέον οι μουλάδες έχουν στα χέρια τους την εξουσία”, ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που τον ήθελαν να στηρίζει τη «Νίκη» και την υποψήφια ανιψιά του οσίου Παϊσίου, κυρία Μαρία Ενζεπίδη.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δηλώνει δημοσίως ότι θεωρεί τέτοιου είδους εμπλοκή κληρικών αντιεκκλησιαστική και απολύτως εκκοσμικευμένη και καταδικαστέα. Θεωρεί, δηλαδή, με απλά λόγια, την εμπλοκή κληρικών σε θέματα προβολής κομμάτων και κομματικών προτιμήσεων αντιεκκλησιαστική και έναν από τους χειρότερους δείκτες εκκοσμίκευσης.

Παρά την αρνητική στάση των μητροπόλεων, μονές από το Άγιο Όρος ενεπλάκησαν στις εκλογές με αποστολή μηνυμάτων για στήριξη της Νίκης.

Σε μήνυμα από συγκεκριμένη μονή του Αγίου Όρους αναφέρεται:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

«Ο Γέρων … όπως κι εμείς όλοι στη Μονή, χωρίς να «εξαναγκάζουμε» πνευματικά, προσανατολίζουμε στη ΝΙΚΗ… Γνωρίζουμε προσωπικά πολλούς από τους υποψηφίους της (κάποιοι απ΄αυτούς εξομολογούνται στη Μονή μας) και εγγυόμαστε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους και τις δυνατότητές τους, που εν Χριστώ ενισχύονται και απογειώνονται… Όλα τα πνευματικά μας παιδιά και όλοι οι φίλοι της Μονής μας, χωρίς να έχουν πιεστεί προς αυτό, εντελώς αβίαστα, θα ψηφίσουν αυτό τον σχηματισμό…. που μπορεί να εκφράσει και υποστηρίξει σθεναρά την άποψη του Χριστού… σε ένα άθεο και δαιμονοκρατούμενο Κοινοβούλιο! Και, βέβαια, όλα αυτά με την έννοια ότι:  Επιλέγουμε πάντα για το τραπέζι μας τις ελιές με τον λιγότερο Δάκο…!

Επειδή ακούστηκαν πολλά για  παρεμβάσεις των παλαιοημερολογιτών, η επίσημη Εκκλησία των ΓΟΧ  διαψεύδουν ότι έχουν σχέσεις με τη «Νίκη», ενώ επισημαίνουν ότι δεν υπήρξαν ποτέ συναντήσεις με τον επικεφαλής του κόμματος κ.Δημήτρη Νατσιό.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στη Βόρειο Ελλάδα και τη Θράκη έχουν συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά και μάλιστα στις περιοχές εκείνες στις οποίες οι μητροπολίτες, όπως ο μακαριστός Δράμας Παύλος, είχαν προσφύγει στην εισαγγελία για το αντάρτικο ιερέων κατά των εμβολίων. Τότε είχε προκαλέσει σοκ με της δηλώσεις του: «Δεν είχα σκοπό να δημοσιοποιήσω τη λήψη του εμβολίου μου. Όμως, θεώρησα ως Ποιμενάρχης αυτής της μαρτυρικής επαρχίας ότι έχω πλέον υποχρέωση να το κάνω, γιατί πρέπει να δίδουμε το μήνυμα αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας, της οποίας πανδημίας οι συνέπειες ήταν τραγικές τον περασμένο χειμώνα για τη Δράμα και την περιοχή μας.

Και διότι είχα μια στενάχωρη εμπειρία το Πάσχα με την ανταρσία 4-5 Ιερέων μου, οι οποίοι θεώρησαν καλό να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες μου για την τελετή της Αναστάσεως, όπως τις όρισε η Ιερά Σύνοδος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας διχασμός στους Χριστιανούς και να ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι ψυχικά, πνευματικά. Θεωρώ ότι κάποιοι το κάναν τελείως υποκριτικά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στη Δράμα η «Νίκη» συγκέντρωσε ποσοστό 5,33%.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, πέραν των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, πολλοί ιερείς κατά την εξομολόγηση προτείνουν το κόμμα «Νίκη». Ενώ, δράση υπέρ του κόμματος έχουν αναλάβει πιστοί που είναι κοντά στους ναούς.

Ο κ. Ιερώνυμος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, αλλά όπως λέει στους συνεργάτες του και όχι μόνο, με το θέμα θα ασχοληθεί μετά τις εκλογές και πως η όποια συζήτηση τώρα θα τους κάνει ευρύτερα γνωστούς.

Ενοχλημένο είναι και το Φανάρι για τη δράση των μονών στον Άθω, το οποίο πλέον εκφράζει ανοικτά φόβους πως το αντάρτικο της μονής Εσφιγμένου μπορεί να βρει μιμητές. Για το λόγο αυτό και  κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ζήτησε να λυθεί το θέμα της υπό κατάληψη μονής.

TOP NEWS