Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμμένων Βούρλων

  • Δόγμα

Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης είναι επίσης γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και με διάφορες άλλες παραλλαγές όπως «Μοναστήρι της Καρυάς», της «Αγίας» ή απλά «Αγία Σωτήρα».

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Καμμένα Βούρλα σε υψόμετρο 310 μέτρων μέσα σε πυκνή  βλάστηση και με θέα προς τον Μαλιακό κόλπο. 

Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης είναι επίσης γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και με διάφορες άλλες παραλλαγές όπως «Μοναστήρι της Καρυάς», της «Αγίας» ή απλά «Αγία Σωτήρα».

Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει να έγινε περί τον 7ο μ.Χ. αιώνα χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία.

Το καθολικό ανάγεται στον 11ο μέ 12ο αιώνα και αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλλο τον οποίο κατέστρεψε με κανονιοβολισμό Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής το 1600 περίπου οδήγησε στην επισκευή της σε σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. 

Για την τοιχοδομία της Μονής του Σωτήρος έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι αρκετά μεγάλων διαστάσεων από ορισμένα κτίσματα παλαιοτέρων χρόνων του 5ου ή και 4ου π.Χ. αιώνος, ενώ διάφορα άλλα θραύσματα από αρχαίες κολώνες και άλλα κτίσματα, βρίσκονται συγκεντρωμένα στα νότια του καθολικού της Μονής.

Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προσέφερε σημαντικές  υπηρεσίες στους χριστιανούς, στους αγωνιστές της επαναστάσεως .Το 1833 όμως, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Μονή της Μεταμορφώσεως όπως και τόσες άλλες Μονές στην Ελλάδα, διαλύθηκε.

Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενώ η Μονή ανασυστάθηκε το 1964 και το 1975 έγινε η επίσημη ανακαίνιση της.

Στην Μονή υπάρχουν  ιερά Λείψανα του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου, Τεμάχιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρου και Τεμάχιον του Αγίου ιερομάρτυρα Κυ­ρίλ­λου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως καθώς επίσης φυλάσσονται σε αυτό και πολλά κειμήλια αλλά και φορητές εικόνες.

TOP NEWS