Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας -Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή 3 Μητροπολιτών και η προτροπή «Κάνε το αγώνα σου» από τον Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
ιεραρχία

Συνέρχεται αύριο Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023μ η Ιερά Σύνοδος της της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκλογή τριών Μητροπολιτών, Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης, αλλά και αρκετών βοηθών Επισκόπων.

«Κάνε τον αγώνα σου», ήταν η προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σε όσους Αρχιμανδρίτες και Επισκόπους τον πλησίασαν, ζητώντας του να θέσουν υποψηφιότητα για τις κενές Μητροπόλεις. Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως δεν επιθυμεί να ανοίγει τα χαρτιά του. Γεγονός, άλλωστε αποτελεί ότι ο κ. Ιερώνυμος σπάνια θα δώσει φανερά το χρίσμα σε κάποιον.

Συνήθως, ο Μακαριώτατος ζητά από τον ίδιο τον υποψήφιο να καλέσει όλα τα μέλη της Ιεραρχίας και να ζητήσει την στήριξή τους, φροντίζοντας να βρει ευήκοα ώτα η επισήμανση ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είναι ενήμερος. Συγχρόνως, σύμφωνα με τους πολύ στενούς του συνομιλητές, εάν κάποιος τον ρωτήσει ανοιχτά τι πρόκειται να ψηφίσει, εκφράζει απλώς την δική του πρόθεση.

Σίγουρα ο στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο αγώνας θα είναι «σκληρός» μέχρι τέλους, καθώς ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους δύο αδιαμφισβήτητα άξιοι Επίσκοποι.

Αφ’ ενός μεν ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μετατεθεί στην συμπρωτεύουσα, στέλνοντας μάλιστα και επίσημη επιστολή προς τους Ιεράρχες. Αφετέρου ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, νυν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος  έχει την έγκριση του κ. Ιερωνύμου να ζητεί την στήριξη των Αρχιερέων.

Ο μεν Μητροπολίτης Βεροίας έχει αποδείξει την αξία του και τις ικανότητές του, καθώς ουδείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το έργο του στη Μητρόπολη Βεροίας, την οποία έχει καταφέρει να αναγεννήσει και του πιστώνεται θετικά. Ο δε Επίσκοπος Ωρεών έχει κερδίσει επάξια τις εντυπώσεις και την συμπάθεια κλήρου και λαού, αφού από τη νευραλγική θέση που κατέχει διαχειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις με μία μοναδική προθυμία, διπλωματία και συγχρόνως με σεμνότητα.

Και στην κενή Μητρόπολη, Παραμυθίας, όμως, τα πράγματα δε φαίνονται ευκολότερα, καθώς στο στίβο υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι.

Καταρχάς, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεόκλητος, κύκλοι του οποίου μιλούν όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό για την αποκατάσταση μιας αδικίας, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε παραίτηση τον Μάρτιο του 2005. Με αυτά τα επιχειρήματα, άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον προσπαθούν να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο να του δώσει το χρίσμα. Ωστόσο, οι βουλές του Αρχιεπισκόπου δε φαίνεται να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αρχικά, λέγεται ότι θέλησε να προτάξει για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη τον Πρωτοσύγκελό του, ο οποίος, όμως, από ότι λέγεται στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, αρνήθηκε την πρόταση και τότε ο κ. Ιερώνυμος, βρήκε άλλον υποψήφιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, του πρότειναν αρκετούς Αρχιμανδρίτες από τη Μακεδονία και την Θράκη. Ορισμένοι, μάλιστα, του φάνηκαν αξιόλογοι, κάποιοι άλλοι, όμως, όπως ο ίδιος είπε -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- ήταν «λίγοι» και ανεπαρκείς. Λέγεται, δε πως θεωρεί ότι σε κρίσιμες περιόδους της τοπικής τους Εκκλησίας δεν φάνηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που είχε η θέση τους.

Κάπως έτσι η ζυγαριά, φαίνεται να γέρνει προς τον Α’ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη. Ο π. Σεραπίων χαίρει της εκτίμησης σχεδόν όλων των υπαλλήλων και συνεργατών του Συνοδικού Μεγάρου, καθώς πρόκειται για έναν ικανό και ευγενή κληρικό.

Τον δικό του αγώνα για την Μητρόπολη κάνει και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ένας ακόμη αξιόλογος ιερέας, αρκετά δραστήριος και με αγάπη για την Ήπειρο, αφού κατάγεται από εκείνα τα μέρη και θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει πολλά.

Στην Μητρόπολη Φλωρίνης, τα πράγματα είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα.

Το όνομα του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Λαφτσή, πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ακούστηκε από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για έναν κληρικό συμπαθή,  όχι μόνο στον τόπο, όπου δραστηριοποιείται, καθώς η φήμη του έχει φτάσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κληρικοί από κάθε μεριά της χώρας έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον π. Ειρηναίο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, για ακόμη μία φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι ορισμένοι Αρχιμανδρίτες που έχουν διακαή πόθο να φορέσουν τη μητροπολιτική μίτρα προσπαθούν να «φτάσουν» στον Αρχιεπίσκοπο με λάθος συνοδοιπόρους. Κάποιες φορές αυτοί που φαίνονται οι πιο ασήμαντοι είναι ίσως και αυτοί που κινούν τα νήματα, ενώ όσοι παρουσιάζονται ως άνθρωποι που τον επηρεάζουν είναι συνήθως αυτοί που με δυσκολία ο κ. Ιερώνυμος θυμάται και το όνομά τους.

Στην Ημερήσια Διάταξη της Ιεραρχίας γίνεται λόγος και για την εκλογή Βοηθών Επισκόπων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εκλεγούν περίπου εννέα νέοι βοηθοί. Μάλιστα, επειδή πλέον η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να εκλέγει βοηθούς Επισκόπους χωρίς την έγκριση της Πολιτείας, αφού θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται ως Αρχιμανδρίτες, αρκετοί ήταν αυτοί που απευθύνθηκαν στον Προκαθήμενο και ζήτησαν βοηθό.

Παρ’ όλα αυτά κ. Αρχιεπίσκοπος, φρόντισε εγκαίρως να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει βοηθό σε Μητροπολίτη που είναι κάτω της ηλικίας των 80 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Παραδείγματος χάριν, οι πληροφορίες θέλουν να εκλέγεται Βοηθός στις Μητροπόλεις Κοζάνης, Σπάρτης και ίσως Ξάνθης.  Οι υπόλοιποι βοηθοί Επίσκοποι που θα εκλεγούν είναι κυρίως σε θέσεις που προβλέπεται τέτοια θέση, όπως για παράδειγμα είναι η θέση που κατέχει ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μία θέση στην Αποστολική Διακονία.

Τέλος, τις  επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν ορισμένες τροποποιήσεις κανονισμών αναφορικά με τους ρασοφόρους και τους μοναχούς.

 

 

 

 

TOP NEWS