Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η χάρη του Θεού δεν ενεργεί μαγικά, πρέπει ο άνθρωπος να πιστέψει και μετά να εκζητήσει το θαύμα

  • Dogma
ιεραπύτνης

Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η χάρη του Θεού δεν ενεργεί, όπως πολλοί πιστεύουν, μαγικά στον άνθρωπο. Πρώτα πρέπει ο άνθρωπος να τακτοποιήσει στο μυαλό και στον εσωτερικό του κόσμο το θέμα της πίστεως και μετά να εκζητήσει το έλεος του Θεού και το θαύμα. 

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, Ζ´ Λουκά, ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τα τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιωάννου Διακαινησάκη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας.

Στο κήρυγμά του ο  κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στάθηκε κυρίως στην πίστη της αιμορρούσης γυναίκας που θεραπεύτηκε αφού άγγιξε το ιμάτιο του Χριστού, αλλά και και στην πίστη του πονεμένου πατέρα της δωδεκάχρονης κόρης και αρχισυνάγωγου που πέθανε και την ανέστησε. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η χάρη του Θεού δεν ενεργεί, όπως πολλοί πιστεύουν, μαγικά στον άνθρωπο. Πρώτα πρέπει ο άνθρωπος να τακτοποιήσει στο μυαλό και στον εσωτερικό του κόσμο το θέμα της πίστεως και μετά να εκζητήσει το έλεος του Θεού και το θαύμα. Η άρρωστη αιμορρούσα γυναίκα είχε αναλώσει όλο της τον βίο στους γιατρούς και είχε απελπισθεί ανθρώπινα. Γιαυτό και πλησίασε με βαθιά πίστη και σιγουριά τον Χριστό, και αμέσως θεραπεύτηκε, γιατί ήταν πεπεισμένη ότι θα γιατρευτεί. Δεν λογάριασε ούτε την ανικανότητα των γιατρών, ούτε την πολυχρόνια και ανίατή της αρρώστια, ούτε σκέφτηκε κάτι διαφορετικό, αλλά πίστευε ότι μόνο ο Χριστός μπορούσε να την σώσει και την έσωσε. Ας προσπαθήσουμε και εμείς να μιμηθούμε την μακαρία αυτή γυναίκα  και να προσπεράσουμε τις συνέπειες που μας αφήνουν οι αμαρτίες μας και τα κατάλοιπά τους και να ακολουθήσουμε ολόψυχα τον Χριστό. Να μην διστάζουμε να πλησιάζουμε τον Κύριο, τον θεραπευτή των ψυχών και των σωμάτων μας, και να του ζητούμε με άνεση και ελευθερία τα αιτήματά μας , αρκεί να είναι σύμφωνα με τον νόμο Του. Και Εκείνος, που είναι Πατέρας και Δημιουργός μας θα πραγματοποιεί πάντοτε το θέλημά Του στη ζωή μας. Αμήν».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του Ι. Ναού πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.

 

TOP NEWS