Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η Γέννηση της Θεοτόκου ήταν μεγάλο δώρο του Θεού για όλο τον κόσμο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με λαμπρότητα ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Λιθινών Σητείας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και με μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε τo απόγευμα της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιερό μεταβυζαντινό ναό της Παναγίας των Λιθινών, όπου φυλάσσεται η περίπυστος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας των Λιθινών, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα.

Στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και προέστη στην περιφορά της θαυματουργού εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Σητείας.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο προμήνυμα παγκόσμιας χαράς και ευφροσύνης που προξένησε σε όλο τον κόσμο η γέννηση της Θεοτόκου. Χαρά στον ουρανό, στη γη αλλά και τον Άδη. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης ο Θεός εισάκουσε τις έντονες και καρδιακές προσευχές των θεοσεβών Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και τους αξίωσε με αγγελική πρόρρηση να νιώσουν τη χαρά της πατρότητας και της μητρότητας. Όμως η γέννηση της Θεοτόκου και «τροφού της ζωής ημών» ήταν μεγάλο δώρο του Θεού και για όλο τον κόσμο, διότι εκτός από την απαλλαγή του Ιωακείμ και της Άννας από το όνειδος και την ντροπή της ατεκνίας, ταυτόχρονα σήμανε και την απαλλαγή του Αδάμ και της Εύας, δηλ. όλου του γένους των ανθρώπων, από την κατάρα και τη φθορά του θανάτου. Σύμφωνα με το Απολυτίκιο της εορτής η γέννηση της Θεοτόκου προμηνύει και προετοιμάζει τον ερχομό του Σωτήρα, αφού αυτή θα συλλάβει κατά τρόπο υπερφυσικό, «εκ Πνεύματος Αγίου», και θα γεννήσει κατά σάρκα τον Ήλιο της δικαιοσύνης, τον Χριστό. Αυτός με το πάθος, τη σταυρική θυσία και την ανάστασή Του θα λύσει την προπατορική κατάρα της παρακοής των πρωτοπλάστων και θα δώσει τη θεία χάρη και ευλογία, θα καταργήσει το θάνατο και θα δώσει την αιώνια ζωή. Ακόμα ο  κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλάβεια και καταφυγή των ευλαβών κατοίκων της περιοχής της Σητείας αλλά και της Ιεράπετρας στην Παναγία των Λιθινών σε κάθε πειρασμό, δυσκολία και δοκιμασία της ζωής τους, και ευχήθηκε ολόψυχα σε όλους και τις οικογένειές τους να έχουν την κραταιά σκέπη, την προστασία και τη μητρική βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.

Μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια αγρυπνία στον παλαιό, ιστορικό και κατάγραφο πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Αιδεσιμ. Εφημέριοι Λιθινών πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Προσκυνήματος Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σητείας πρωτ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, Ρούσας Εκκλησίας πρωτ. Μιχαήλ Γαλανάκης, Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Χαμαιζίου Οικονόμος Χριστόφορος Τζαννιδάκης, Χανδρά π. Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας Γεώργιος Ζερβάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας Νικόλαος Μακρυνάκης, Γεώργιος Αϊλαμάκης και Ελένη Πλατανάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών Βασίλειος Γιωργουλάκης και πλήθος πιστών από όλη την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

TOP NEWS