Ιεραπύτνης Κύριλλος: Η ταπεινοφροσύνη, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα ήταν οι αρετές που χαρακτήριζαν τον Άγιο Νεκτάριο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Noεμβρίου 2022 ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον οικισμό «Αγκαθιάς» Παλαικάστρου Σητείας. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο κόμισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος.

Ο κ. Κύριλλος με μεστό και γλαφυρό λόγο αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου, από τη Συληβρία της Θράκης που γεννήθηκε, την Κων/πολη, την Αίγυπτο, την Εύβοια, τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, την Αίγινα και το Αρετέειο Νοσοκομείο όπου κοιμήθηκε οσιακά το 1920, και στις αρετές του. «Η ταπεινοφροσύνη, η ταπείνωση, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα ήταν οι αρετές που τον χαρακτήριζαν. Απέναντι στις συκοφαντίες, τον φθόνο, το μίσος και την εκδίκηση εκείνος απαντούσε με την αγάπη, την συγχώρηση και την ανεξικακία. Και ο Κύριος της δόξης τον χαρίτωσε πλούσια με τη χάρη του», είπε μεταξύ άλλων. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συγγραφικό και διδακτικό έργο του σύγχρονου Αγίου και την ιδιαίτερη ευλογία της παρουσίας και της προσκύνησης των χαριτόβρυτων λειψάνων του θαυματουργού αγίου. Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους την ευλογία, τη χάρη και τη βοήθεια του αγίου στη ζωή και τις οικογένειές τους.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της  Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Παλαικάτρου και Αρχιερατικός Επίτροπος Δ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Κρυονερίου Οικονόμος Εμμανουήλ. Μαρκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι προσκύνησαν το άγιο λείψανο, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νίκος Χατζηδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας κ. Μανώλης Λιλιμπάκης κ.ά.

TOP NEWS