Ιεραπύτνης Κύριλλος: Να αξιωθούμε να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα, για να γεννηθεί μέσα μας ο Χριστός

  • Dogma
ιεραπυτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023, η μεγάλη εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στους Ενοριακούς και Προσκυνηματικούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ανήμερα της Δεσποτικής εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε κατά το τυπικό τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Αντί κηρύγματος, όπως είθισται, αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, στην οποία τονίσθηκε ότι το υπέρλογο μυστήριο της σάρκωσης του Θεού αποτελεί γεγονός ύψιστης ταπείνωσης, κένωσης, φιλανθρωπίας και άκρας συγκατάβασης Του. Όπως σημείωσε στην εγκύκλιό του ο Σεβ. κ. Κύριλλος: «Ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», ο Άναρχος και Άκτιστος Θεός, «ο αεί Ων», γεννάται εκ της Παρθένου Μαρίας και εισέρχεται μέσα στον χρόνο για να χαρίσει το πνευματικό φως σε εκείνους που κατοικούσαν στο πυκνό σκοτάδι της ασέβειας και τους σκίαζε ο θάνατος (Ματθ. 4,16), για να θεραπεύσει το «μέγα τραύμα» τον άνθρωπο, δηλ. τον εγωϊσμό, τη φιλαυτία και την ανυπακοή των πρωτοπλάστων και των ανθρώπων όλων των γενεών, και να μας ανοίξει ξανά τον Παράδεισο».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια «να αξιωθούμε να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα, για να γεννηθεί μέσα μας, να σκηνώσει και να κατοικήσει μόνιμα στις καρδιές μας ο Νηπιάσας Κύριός μας Ι. Χριστός. Και όπως οι τρεις Μάγοι Του προσέφεραν δώρα, χρυσό, λιβάνι και σμύρνα, και εμείς από δοξολογία και ευγνωμοσύνη να προσφέρουμε σ᾽ Εκείνον το τριμερές της ψυχής μας, τον νου, την καρδιά και τη βούλησή μας, και να γίνουμε ταπεινοί μαθητές Του. Γιατί όποιος ενωθεί με τον Χριστό από αυτή τη ζωή, θα είναι ενωμένος μαζί Του τώρα και πάντα και στους ατελεύτητους αιώνες. Αμήν».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιώννης Ανδρουλάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης με νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κωστής Αστροπεκάκης κ.ά.

TOP NEWS