Ιεραπύτνης Κύριλλος: Να ζήσουμε πνευματικά τα σωτήρια Πάθη για να εορτάσουμε με αγαλλίαση ψυχής στην Ανάστασή Του.

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Κυρίλλου.

Με λαμπρότητα και  ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τα βαΐα, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην άλειψη του Ιησού Χριστού με πολύτιμο μύρο από την αδελφή του Λαζάρου Μαρία και στη θριαμβευτική είσοδο Του στα Ιεροσόλυμα, έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα. Όπως υπογράμμισε, η ενθουσιώδης υποδοχή του Κυρίου μετά βαΐων και κλάδων οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός του Ισραήλ αντιλαμβανόταν τον Ιησού Χριστό ως επίγειο βασιλιά και όχι ως τον «Βασιλέα της δόξης», του οποίου η δύναμη και η δόξα συνίσταται στον Σταυρό Του, επί του οποίου έχυσε το πανάγιο Αίμα Του «λύτρον αντί πολλών», γι’ αυτό και το «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» σύντομα μετατράπηκε σε «άρον άρον σταύρωσον αυτόν». Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε όλοι να συμπορεθούμε με τον πορευόμενο «προς το εκούσιον πάθος» Κύριο μας Ι. Χριστό για να ζήσουμε όχι εθιμοτυπικά και συναισθηματικά αλλά βιωματικά και πνευματικά τα σωτήρια Πάθη για να αξιωθούμε να εορτάσουμε με αγαλλίαση ψυχής στην ένδοξο Ανάστασή Του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του ναού Αιδεσ/τος Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο πρώην Δήμαρχος και Πολιτευτής κ. Νίκος Κουρουπάκης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σητείας κ. Δαρατσιανού κ.α.

TOP NEWS