Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ο Άγ. Παντελεήμων είχε λάβει τη χάρη από τον Θεό να θεραπεύει τα νοσήματα της ψυχής και του σώματος,

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό του Μαύρου Κολύμπου της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού και κήρυξε τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης. κ. Κύριλλος, αναφέρθηκε στον βίο του εορταζομένου Αγίου και υπογράμμισε την βαθειά κατά κόσμον μόρφωσή του αλλά και την  ευσέβεια που κληρονόμησε από την χριστιανή μητέρα του και τους δασκάλους του. Όπως τόνισε ο Παντολέων, που μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο γιατρό του παλατίου του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια Ευφρόσυνο και στον επίσης ιατρό και μετέπειτα μάρτυρα Ερμόλαο, συνδύαζε τη διανοητική ικανότητα και τις γνώσεις με τα ψυχικά χαρίσματα και το ήθος.

Ο Ποιμενάρχης Ιεραπύτνης αναφέρθηκε ακόμα στη χορεία των «αναργύρων» ιατρών, που θεραπεύαν κάθε ασθένεια χωρίς να ζητούν ή να δέχονται χρήματα, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Παντελεήμων, ο οποίος είχε λάβει τη χάρη από τον Θεό να θεραπεύει τα νοσήματα της ψυχής και του σώματος, καθώς υπήρξε μιμητής του ελεήμονος Κυρίου.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Άγιος Παντελεήμων χρησιμοποίησε την επιστήμη για να φροντίσει τον πάσχοντα άνθρωπο, αλλά λάμβανε και τη βοήθεια από τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων Κύριό μας Ιησού Χριστό, στον Οποίο στρατεύθηκε και για την πίστη Του υπέστη φρικτά βασανιστήρια και το μαρτύριο του αποκεφαλισμού δια ξίφους. Τέλος, ο Σεβ. ευχήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων ο ιαματικός, ο αθλοφόρος και θαυματουργός, να πρεσβεύει στον Ιησού Χριστό να ελεεί και να θεραπεύει τις νόσους όλων των ασθενούντων και να δωρίζει άφεση των πταισμάτων και διόρθωση του βίου σε όσους εορτάζουν με πίστη και τιμούν τη μνήμη του.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο  Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμώτατος Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφ. Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Στ΄ Αρχιερ. Περιφ.  Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Κουτσουρά Αιδεσ. π. Μηνάς Κρητικός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής, ενώ έψαλε ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και Νεκτάριος Παπαδάκης, η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α κ. Μαρία Σακκαδάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορεινού κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκης κ.ά.

TOP NEWS