Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ο άγιος Ιωάννης είναι ο λύχνος του Φωτός και το στόμα της αληθείας

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Ενορίας Μεσελέρων Ιεράπετρας.

Ανήμερα της εορτής ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στη μεστή και γλαφυρή ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως και στην προσωπικότητα του τιμωμένου αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, επισημαίνοντας ότι η επόμενη ημέρα των μεγάλων Δεσποτικών εορτών, όπως είναι τα Θεοφάνεια, είναι αφιερωμένη στα πρόσωπα που υπούργησαν το γεγονός της θείας οικονομίας που εορτάζουμε.

Ο Ποιμενάρχης Ιεραπύτνης υπογράμμισε ότι ο άγιος Ιωάννης είναι ο λύχνος του Φωτός και το στόμα της αληθείας, ο τελευταίος «μείζων των προφητών» που προετοίμασε την οδόν του Κυρίου και έζησε στο μεταίχμιο της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης, αυτός που εκήρυξε την σαρκωμένη Αλήθεια, τον Μεσσία Χριστό, και αξιώθηκε να τον βαπτίσει στον Ιορδάνη ποταμό, στην έρημο του οποίου ζούσε ασκητικά, αλλά και να ομολογήσει και να μαρτυρήσει για την Αλήθεια Του. Όπως, ακόμα, σημείωσε ο Τίμιος Πρόδρομος τιμάται ιδιαίτερα από την Εκκλησία μας και κατέχει ξεχωριστή θέση, αμέσως μετά την Υπεραγία Θεοτόκο, αφού κατά τα αδιάψευστα λόγια του Ίδιου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού».

Tέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους απανταχού Μεσελεριανούς για την εορτή του προστάτη αγίου τους και σε όλο το εκκλησίασμα και σε όσους και όσες έχουν την ονομαστική τους εορτή, ιδιαιτέρως δε στον ψάλλοντα Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», αλλά και στον παρόντα Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο  Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων, ο Οσιολ. ιερομόναχος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από τους Μεσελέρους και την ευρύτερη περιοχή Ιεράπετρας.

TOP NEWS