Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ο Άγιος Νεκτάριος υπέφερε ως ευλογία Θεού κάθε πειρασμό, κάθε συκοφαντία των φθονερών ανθρώπων

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Ορεινού, ο οποίος σημειωτέον είναι ο πρώτος ναός προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου που εγκαινιάσθηκε στην Κρήτη το έτος 1961 από τον τότε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο (Βουζουνεράκη), ο πατέρας του οποίου καταγόταν από το Ορεινό.

Ανήμερα της εορτής ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Κατά τη διάρκεια της πανηγύρεως τέθηκε σε προσκύνηση των προσερχομένων πιστών τεμάχιο ιερού λειψάνου του αγίου, το οποίο κόμισε από την Ιεράπετρα ο Σεβ. κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του, με λόγο απλό και μεστό, αναφέρθηκε στις αρετές, τα χαρίσματα και σε θαυμαστά γεγονότα της ζωής του νεοφανούς αγίου, σημειώνοντας ότι ήταν άνθρωπος του Θεού με συγχώρεση, ειρήνη και αληθινή και ανεξάντλητη αγάπη. Όπως τόνισε ο Σεβ., ο άγιος Νεκτάριος έζησε ασκητική ζωή με προσευχή, νηστεία, αγρυπνία και συνεχή μελέτη της Αγίας Γραφής και της διδασκαλίας των Πατέρων, που πρώτος εκείνος εφάρμοζε στη ζωή του, γι᾿ αυτό και πέτυχε την αύξηση των αρετών και την ένθεη πολιτεία του. Δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν βαρυγκόμισε, δεν στράφηκε εναντίον κανενός, αλλά υπέφερε ως ευλογία Θεού κάθε πειρασμό, κάθε δυσκολία και κάθε συκοφαντία των φθονερών ανθρώπων.

Τέλος, ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευλογία της παρουσίας τεμαχίου του χαριτόβρυτου ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, και προέτρεψε όλοι να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τον αυθεντικό χριστιανικό τρόπο βιοτής του εορταζομένου μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας μας, του παγκόσμιου Αγίου, για να έχουμε τις πρεσβείες, την προστασία και την ενίσχυση του στη ζωή μας.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Εφημέριος της Ενορίας Μαύρου Κολύμπου και Αρχιερατικός Επίτροπος της Στ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Μηνάς Κρητικός, Εφημέριος των Ενοριών Κουτσουρά και Ορεινού, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Γεώργιος Μονιός, Εφημέριος Ενορίας Χανδρά, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Μιχαήλ Βουγιουκλής, Εφημέριος της Ενορίας Φέρμων και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευεσεβείς κάτοικοι από το Ορεινό και την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορεινού κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκης.

TOP NEWS