Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει δοχείο της θείας χάριτος και σκεύος εκλογής του Χριστού

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και με τη συμμετοχή πιστών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Δάφνης Σητείας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερομένους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ασκητική εν Χριστώ ζωή, τις μοναχικές αρετές, τα πολλά θαύματα και  και την οσιακή κοίμηση της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην ομώνυμη Μονή της Κων/πόλεως. Υπογράμμισε ότι η αγία επέλεξε στη ζωή της τον Νυμφίο Χριστό και απαρνήθηκε την εγκόσμια και φθαρτή δόξα, αν και ήταν ευγενής αρχοντοπούλα του Βυζαντίου και υποψήφια σύζυγος του Αυτοκράτορα Μιχαήλ. Επίσης σημείωσε την βοήθεια της αγίας προς τις άτεκνες γυναίκες για να τεκνοποιήσουν, γι’ αυτό και πολλά παιδιά έχουν λάβει το όνομα του/της Χρυσοβαλάντη. Η ζωή μιας ευγενούς Μοναχής και Καθηγουμένης μας διδάσκει μέχρι σήμερα ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει δοχείο της θείας χάριτος και σκεύος εκλογής του Χριστού και κοντά του να βρουν αληθινή ανάπαυση και παρηγοριά χιλιάδες ψυχές. Τέλος ο Σεβ. ευχήθηκε εγκάρδια σε όλες και όλους που τιμούν τη μνήμη της αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου να έχουν τη χάρη και την ευλογία της.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο  Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμ. Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας και Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Αιδεσιμολ. Αρχιερατικός Επίτροπος της Στ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας και Εφημέριος Ενορίας Μ. Κολύμπου  Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Μηνάς Κρητικός, Εφημέριος Κουτσουρά, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς π. Εμμανουήλ Παπαευαγγελίδης, Εφημέριος της Ενορίας Δάφνης, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο πρώην Εφημέριος της Ενορίας Δάφνης π. Νικόλαος Παξιμαδάκης, ο οποίος το έτος 2004 είχε την έμπνευση και πρωτοβουλία να ανεγείρει τον ιερό ναό με τη συνδρομή των φιλότιμων και φιλάγιων ευσεβών κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής της Σητείας.

TOP NEWS