Ιεραπύτνης Κύριλλος:  Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να μας περιφρουρεί κάτω από την σκέπη των πτερύγων του και να μας προστατεύει από τα πάθη

  • Dogma
ιεραπύτνης

Ιεραπύτνης Κύριλλος:  Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να περιφρουρεί κάτω από την σκέπη των πτερύγων του και να προστατεύει από τα πάθη, την αμαρτία και κάθε κακό όλο το εκκλησίασμα και όλους όσοι διέρχονται καθημερινά έξω από τον περικαλλή πανηγυρίζοντα ναό, από τη δυτική πλευρά της πόλης, και με πίστη επικαλούνται την προστασία του Αρχαγγέλου και Παμμεγίστου Ταξιάρχου Μιχαήλ. 

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων στο Ιερό Προσκύνημα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στην ομιλία του με απλό και σαφή λόγο ο μαναφέρθηκε στο έργο των Αγγελικών δυνάμεων, ως «λειτουργικών πνευμάτων εις διακονίαν αποστελλομένων δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», κατά τον Απόστολο Παύλο, επισημαίνοντας ότι κύριο έργο τους είναι να υμνολογούν και δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό, να διακονούν τα μεγάλα γεγονότα της Θείας Οικονομίας, να αποστέλλονται για να μεταφέρουν τα μηνύματα του ουρανού στους ανθρώπους και να υπηρετούν το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων, όπως μαρτυρεί ο φύλακας άγγελος που λαμβάνει ο χριστιανός κατά την ημέρα της βαπτίσεώς του και σεβόμενος την προσωπική ελευθερία μας χαίρεται ή λυπάται ανάλογα με το εάν τηρούμε τις εντολές του Θεού στη ζωή μας.

Όπως τόνισε, στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι πιστεύουμε «εις έναν Θεόν, …ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων», δηλ. ότι ο Θεός δημιούργησε όχι μόνο τον αισθητό κόσμο αλλά και τις αόρατες, νοερές και αγγελικές δυνάμεις. Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είναι ο πρώτος από τις αγγελικές δυνάμεις διότι στάθηκε ανάμεσα στους Αγγέλους φωνάζοντας «Στώμεν καλώς», κατά την πτώση του δέκατου αγγελικού τάγματος του Εωσφόρου. Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος σημείωσε ότι στην Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζεται κυρίως ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, όπως ακούσαμε και στα αναγνώσματα του Εσπερινού, ενώ στη Καινή Διαθήκη τα μηνύματα του Θεού εμφανίζεται να μεταφέρει στους ανθρώπους κυρίως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τέλος, ευχήθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να περιφρουρεί κάτω από την σκεπη των πτερύγων του και να προστατεύει από τα πάθη, την αμαρτία και κάθε κακό όλο το εκκλησίασμα και όλους όσοι διέρχονται καθημερινά έξω από τον περικαλλή πανηγυρίζοντα ναό, από τη δυτική πλευρά της πόλης, και με πίστη επικαλούνται την προστασία του Αρχαγγέλου και Παμμεγίστου Ταξιάρχου Μιχαήλ.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Εφημέριος του πανηγυρίζοντος Προσκυνήματος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ενορίας Νέας Ανατολής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Έψαλαν δύο χοροί ιεροψαλτών, ο δεξιός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη και ο αριστερός με τους ιεροψάλτες του πανηγυρίζοντος ναού. Εκκλησιάστηκε πλήθος ευσεβών χριστιανών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

TOP NEWS