Ιεραπύτνης Κύριλλος: Ο Τίμιος Πρόδρομος υπόδειγμα πίστεως, αλήθειας και καταπολέμησης της διαφθορά

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου της Ενορίας Κάτω Σύμης Βιάννου κατά τήν εορτή της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Tην Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, εορτή της αποτομής της τιμίας κεφαλής του τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου πανηγύρισε με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Κάτω Σύμης στη θέση «Βολιάρες», επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, απέναντι από τον ερειπωμένο ομώνυμο μεταβυζαντινό τοιχογραφημένο ναό.

Ανήμερα της εορτής ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους άρτους στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού.

Στην ομιλία του ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη βιοτή και το έργο του Τιμίου Προδρόμου, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε ο τελευταίος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, που ετοίμασε την οδό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και κήρυξε μετάνοια στην έρημο του Ιορδάνου, όπου αργότερα και αξιώθηκε να βαπτίσει τον Χριστό αλλά και να μαρτυρήσει για Αυτόν.

Ο Τίμιος Πρόδρομος κατέχει ξεχωριστή θέση στην Εκκλησία μας, γι’ αυτό και επικαλούμαστε το όνομά του στην Απόλυση κάθε ιεράς Ακολουθίας, απεικονίζεται στο τέμπλο όλων των ιερών ναών, αριστερά του Κυρίου μας και σ’α υτόν είναι αφιερωμένη η ημέρα Τρίτη. Όπως σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κύριλλος, ο ελεγκτικός λόγος του αγίου προς τον βασιλιά Ηρώδη Αντίπα «Ουκ εξεστί σοι έχειν, την γυναίκα του αδελφού σου» που είχε ως συνέπεια τον μαρτυρικό θάνατό του με αποκεφαλισμό, μαρτυρεί ότι ο Τίμιος Πρόδρομος αποτελεί υπόδειγμα πίστεως, αλήθειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, και ευχήθηκε σε όλους πλούσια την ευλογία και τη βοήθειά του.

Στην πανήγυρη του ναού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, οι Αιδεσ. Ιερείς Νικόλαος Κονδυλάκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Σύμης, Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύθων, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνας, ενώ εκκλησιάστηκαν ευσεβείς πιστοί από την ευρύτερη περιοχή των χωριών της Βιάννου.

TOP NEWS