Ιεραπύτνης Κύριλλος: Το Γενέσιο της Θεοτόκου είναι ημέρα παγκόσμιας χαράς και ευλογίας, λόγω της λύσης της κατάρας της στειρότητας της Αγίας Άννας

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Λιθινών Σητείας της Μητρόπολης Ιεραπύτνης.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη πανηγύρισε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο φερώνυμος περικαλλής Ιερός μεταβυζαντινός Ναός της Ενορίας Λιθινών Σητείας.

Ανήμερα της εορτής ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης Ιεραπύτνης αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Θεοτόκου στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας και στη θαυμαστή γέννησή της από την πρώην στείρα Άννα, υπογραμμίζοντας ότι ο ερχομός της στον κόσμο είναι γεγονός που γεμίζει χαρά  και ευφροσύνη τις καρδιές όλων των ανθρώπων και αποτελεί την απαρχή των εορτών του νέου εκκλησιαστικού έτους. Όπως σημείωσε, είναι ημέρα παγκοσμίου χαράς και ευλογίας, λόγω της λύσης της κατάρας της στειρότητας της Αγίας Άννας, αλλά και της πνευματικής στειρότητας της ανθρώπινης φύσεως, καθώς μέσω της Θεοτόκου έγινε η απαρχή για την αποκατάσταση τη σχέσης του ανθρώπου με τον Δημιουργό του, αφού δια της παρακοής των πρωτοπλάστων απομακρύνθηκε από τον Θεό.

Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα να έχει τη χάρη και την ενίσχυση της Παναγίας μητέρας του Κυρίου μας. Η αέναη θαυματουργός χάρη της Παναγίας των Λιθινών, του μοναδικού αυτού πνευματικού κειμηλίου της Μητροπόλεώς μας και του ευλογημένου αυτού τόπου, να μας φωτίζει όλους και να μας ενισχύει να λύουμε την πνευματική στειρότητά μας ώστε όλοι μας να γινόμαστε γόνιμοι και κατά χάριν Θεοτόκοι.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερατικής Περιφερείας Αιδεσιμ. Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης.

Τους ύμνους της ημέρας, όπως και του εσπερινού της εορτής απέδωσε ο Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «΄Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης και οι συνεργάτες του.

Στην πανήγυρη παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Σητείας Νικόλαος Μακρυνάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών Βασίλειος Γιωργουλάκης.

 

TOP NEWS