Ιεραπύτνης: Ο Άγιος Νικόλαος να γαληνεύει τις θάλασσες, να ειρηνεύει τις ψυχές μας, να περιφρουρεί τη ζωή μας,

  • Dogma
άγιος νικόλαος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και κατάνυξη πανηγύρισε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Παχειάς Άμμου Ιεράπετρας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και στις αρετές του λαοφιλούς και θαυματουργού αγίου, υπογραμμίζοντας την καθαρή πίστη, την ταπείνωση, την πραότητα, την εγκράτεια και την απαράμιλλη αγάπη του προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, αποτελώντας την προσωποποίηση της χριστιανικής φιλανθρωπίας. Όπως σημείωσε, ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε σύμφωνα με την υμνολογία της εορτής «κανόνας πίστεως», ο «ποιμήν ο καλός», ο ιατρός των νοσούντων, ο προστάτης των πτωχών, των ορφανών και των χηρών, ο τροφέας των πεινόντων, ο πλουτισμός των πενομένων, ο συνοδίτης των οδοιπόρων και των εν θαλάσση πλεόντων, η παραμυθία των θλιβομένων και ο θερμότατος προστάτης των αδικουμένων.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε θαύματα από τη ζωή του αγίου όπως και στην κατατρόπωση του Αρείου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Ακόμα υπογράμμισε ότι ο Ἄγιος Νικόλαος είναι ο άγρυπνος προστάτης των ναυτικών, των λιμενικών, των ψαράδων, όλων των θαλασσινών και όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα, οι οποίοι επικαλούνται το όνομα του αγίου Νικολάου σε κάθε τρικυμία, γι’ αυτό και οι προπάτορές μας ανήγειραν τον πανηγυρίζοντα ναό, προς τιμήν του, δίπλα από το λιμανάκι της Παχειάς Άμμου.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Νικόλαο και να πρεσβεύει διαρκώς στον Κύριό μας Ιησού Χριστό για να γαληνεύει τις θάλασσες, να ειρηνεύει τις ψυχές μας, να σκεπάζει και να περιφρουρεί τη ζωή μας, αποτελώντας οδοδείκτη, φάρο και οδηγό, ώστε όλοι μας να αξιωθούμε να οδηγηθούμε στο εύδιο και γαλήνιο λιμάνι της ανέσπερης Βασιλείας των Ουρανών.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης και Εφημέριος της Ενορίας Παχειάς Άμμου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτος Ματαλλιωτάκης, Εφημέριος της Ενορίας Βασιλικής Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο νεοκελεγείς Δήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης με συνεργάτες του καθώς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παχειάς Άμμου, τους οποίους συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με επικεφαλής την Διευθύντρια κ. Δήμητρα Μαγγίρα.

TOP NEWS