Ιεραπύτνης: Ο λύχνος του σώματός μας είναι ο οφθαλμός και ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε σε δύο Κυρίους

  • Dogma
ιεραπύτνης

Την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, Γ´ Ματθαίου και μνήμη πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων, ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε και κήρυξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Ο Μητοπολίτης Ιεραπύτνης, στο κήρυγμά του σημείωσε τα βασικά νοήματα της ευαγγελικής περικοπής, λέγοντας ότι ο λύχνος του σώματός μας είναι ο οφθαλμός και ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε σε δύο Κυρίους, στον Θεό και τον Μαμωνά, στον Κύριο και τον διάβολο. Ο σημερινός άνθρωπος, αλλά και ο άνθρωπος διαχρονικά, διαρκώς αγωνίζεται και μεριμνά να συσσωρεύσει υλικά αγαθά, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έτσι αποκτά δύναμη, αυτοπεποίθηση, γίνεται κυρίαρχος των πραγμάτων και των ανθρώπων, και τέλος νικά τον θάνατο. Νομίζει ότι αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Η πλησμονή των υλικών αγαθών, ο πλούτος και η δόξα αντικαθιστούν τον Θεό. Όμως, ο Χριστός αντιτείνει να δούμε τα πετεινά του ουρανού και τα κρίνα του αγρού που ζουν αμέριμνα και να αναλογιστούμε ότι όλη η δημιουργία εξαρτάται από τον Δημιουργό. Ο άνθρωπος δεν μπορεί, όσο και να προσπαθεί, όσο πλούτο και να διαθέτει, να αλλάξει τίποτα. Πρέπει λοιπόν να ιεραρχήσει τις πνευματικές του ανάγκες και να εναποθέσει κάθε μέριμνα βιοτική στον Κύριο. Αυτό κατόρθωσαν οι Άγιοι της πίστεώς μας. Αυτό πέτυχαν και όλοι οι Κρήτης Άγιοι, που σήμερα εορτάζει η Εκκλησίας μας. Επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους για να μας ελευθερώσει ο Χριστός όχι από την μέριμνα ως φροντίδα και υποχρέωση, αλλά από την μέριμνα ως δύναμη και ως οδηγός που μας οδηγεί στην ειδωλολατρία του χρήματος, να μας απαλλάξει από την αγωνία και το άγχος.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και ο Ιερολ. Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

TOP NEWS