Ιεραπύτνης: Το Άγιο Πνεύμα είναι η πηγή της σοφίας και της γνώσης

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 ο φερώνυμος σπηλαιώδης Ιερός Ναός του Αγίου Πνεύματος, κοντά στην ενετική Μονή της Αγίας Σοφίας στους Αρμένους Σητείας, ο οποίος βρίσκεται μέσα στους απότομους βράχους στην είσοδο του μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαραγγιού των Περβολακίων.

Ανήμερα της εορτής ο  Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια  ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους με τη συμμετοχή πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ιεραπύτνης μίλησε για έργο του Αγίου Πνεύματος που κατήλθε «εν είδει πυρίνων γλωσσών» και επιφοίτησε στους αγραμμάτους Μαθητές για να γίνουν Απόστολοι, λαμβάνοντας εξ ύψους δύναμη και θάρρος για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού στα πέρατα της οικουμένης. Πρώτη επενέργεια του Αγίου Πνεύματος ήταν ότι κατά την ημέρα της Πεντηκοστής όλοι καταλάβαιναν στη δική τους διάλεκτο. Όπως σημείωσε, από τότε το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος παραμένει μόνιμα, ενεργεί και δρα στην Εκκλησία, αυτό τελεί τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, είναι η πηγή της σοφίας και της γνώσεως, «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», Πνεύμα και «πάντα χορηγεί», επενεργώντας τα χαρίσματά του με διάφορους τρόπους στη ζωή των ορθοδόξων χριστιανών. Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε σύγχρονους Αγίους της Εκκλησίας μας, στους οποίους είχε σκηνώσει μόνιμα μέσα τους το Άγιο Πνεύμα, και ευχήθηκε εγκάρδια η αναγεννητική Χάρη του, που καθαρίζει τον άνθρωπο από την αμαρτία και αγιάζει τη ζωή του, να μας καθοδηγεί προς το φως και την αλήθεια και να αγιάζει τη ζωή όλων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμ. πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών καί Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Εφημέριος Αρμένων Οικονόμος π. Σπυρίδων Βασιλάκης, ο Εφημέριος Χανδρά Αιδεσ. Γεώργιος Μονιός και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αρμένων κ. Ιωάννης Πορταράκης, κ.α., ενώ κτηνοτρόφοι της περιοχής πρόσφεραν και φέτος γάλα στους παρισταμένους πιστούς.

TOP NEWS